Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Synteettinen kannabis on kova myrkky - tavattu myös Pohjois-Karjalassa

  • Karjalainen
Tulli huumekoira Urho etsii päätyökseen ulkomailta tulevasta postista huumelähetyksiä. Tulli huumekoira Urho etsii päätyökseen ulkomailta tulevasta postista huumelähetyksiä.

Suomessa on tavattu synteettistä kannabista jo eri puolilla maata. Etenkin tuotenimillä spice, jwh, jvh0 ja jehova tunnettua synteettistä kannabista on tavattu tällä vuosikymmenellä ensin pääasiassa Etelä-Suomessa, mutta aineen kokeiluja on tullut nyt tietoon jo ympäri Suomea, uutisoi Savon Sanomat.

Synteettinen kannabis ei ole mikään yksi aine, vaan sitä on tavattu Euroopassa noin sataa erilaista aineyhdistelmää.

Spice-aineet nousivat loka-marraskuun vaihteessa laajalti julkisuuteen siksi, että Ruotsissa nuori aikuinen mies kuoli spicen yliannostukseen.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Sen sijaan kasviperäisestä kannabiksesta ei voi saada kuolemaan johtavaa yliannostusta.

Giftinformationscentralenin eli Ruotsin myrkytystietokeskuksen mukaan kuolemantapauksen lisäksi on tullut ilmi, että viime vuonna jopa yli 220 ihmistä sai Ruotsissa myrkytysoireita synteettisestä kannabiksesta.

Hoitoon hakeutumiseen johtaneita myrkytysoireita on tullut ilmi paljon myös tänä vuonna. Henkilöiden oireet ovat olleet voimakasta pitkäkestoista ahdistuneisuutta, päälle jääneitä hallusinaatioita sekä sydän- ja lihaskipuja.

Kannabis on yleisimmin käytetty huume niin Suomessa kuin Ruotsissa. Synteettisen kannabiksen aiheuttamat voimakkaat ongelmat ovat vakava uhka, jos tavanomaisen kannabiksen käyttäjät kokeilevat myös keinotekoista rinnakkaisainetta. Tähän mennessä Suomessa ei ole kuitenkaan tullut ilmi spiceen liittyviä yliannostuskuolemia. Sellaisia voi kuitenkin olla edessä.

Poliisin mukaan synteettistä kannabista on tavattu viime aikoina esimerkiksi myös Pohjois-Savossa, Pohjois-Karjalassa ja Kainuussa. Sen sijaan Etelä-Savossa poliisilla ei ole havaintoja aineesta.

Asiasta kirjoitti Savon Sanomat.

 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi