Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Arki jatkuu kultakaivoksella onnettomuuden jälkeen - "Ei tarvetta kriisipalaverille"

Ilomantsissa Pampalon kultakaivoksella tapahtui vaarallisen aineen onnettomuus sunnuntain ja maanantain välisenä yönä. Rikastamon henkilökunta alkoi lokayrittäjän kanssa tyhjentää kalium-amyyliksantaattisiiloa, minkä seurauksena kemikaali alkoi reagoida.

Kalium-amyyliksantaattia käytetään vaahdotuksessa, jossa arvomineraalit erotellaan toisistaan. Kemikaali on jauhemainen kiinteä aine, jonka haju muistuttaa mädäntynyttä kananmunaa. Kemikaali ärsyttää ihoa ja silmiä. Kemikaali voi joutuessaan kosketuksiin veden kanssa vapauttaa tuotteesta rikkivetyä. Reaktion aiheutti todennäköisesti kosteus, jota oli päässyt muodostumaan siilossa. Kemikaali oli sijoitettu siiloon viikko aikaisemmin.

Endomines Oy:n toimitusjohtajan Markus Ekbergin mukaan tapaus ei aiheuttanut suurta vaaraa kaivoksen työntekijöille.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Kun mätä kananmuna alkaa haista, ei siinä kukaan pysy vieressä. Tällaisia tapauksia on sattunut joskus maailmalla, mutta meillä tällaisia ei ole aikaisemmin esiintynyt, Ekberg sanoo.

Pelastuslaitos alkoi hoitaa tilannetta neutralisoimalla sammutusjauhetta kalium-amyyliksantaattiin kemikaalisukeltajien kanssa. Sen jälkeen kemikaaliseos imettiin loka-auton säiliöön. Siilon tyhjentämisen jälkeen loka-auto toimittaa kemikaaliseoksen asianmukaiseen loppukäsittelypaikkaan.

Maanantaina tehtaalla palattiin jo arkeen, Ekberg kertoo.

-  Töitä jatketaan normaalisti, kyseessä oli muutaman tunnin episodi. Asiasta keskustellaan kaivoksella, mutta millekään kriisipalaverille ei ole tarvetta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi