Lauantai, 15.8.2020 
Jaana, Marjo, Marja
Kotimaa

Jussi Niinistö: Ruotsista ei voi ottaa mallia

  • Karjalainen
Eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtaja Jussi Niinistö (ps.) katsoo, että muuttunut geopoliittinen tilanne vaatii Suomelta uutta ajattelua. Suomen lähialueella Ukrainassa on ensi kertaa toisen maailmansodan jälkeen sota, suurvaltasuhteet laskevat lähelle kylmän sodan lämpötiloja ja Venäjän arvaamattomuutta lisää energian laskeva hinta.

Mallia siitä, miten ei pidä toimia, voidaan ottaa Ruotsista.

-  Ruotsissa yleinen asevelvollisuus rapautui monet vuosikymmenet. Yleistä asevelvollisuutta ei juridisesti ole lakkautettu, vaan se on lepäämässä, Niinistö oikoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yleistä asevelvollisuutta ja koko maan puolustamista on hankala rakentaa tyhjästä.

-  Ruotsi todella uskoi voivansa pärjätä kansainväliseen kriisinhallintaan keskittyvällä pienellä ammattiarmeijalla. Nyt se joutuu tekemään kalliita korjausliikkeitä Ukrainan tilanteen takia, Niinistö ennustaa.

-  Arvattavasti Ruotsi kutsuu nuorimpia ikäluokkia kertausharjoituksiin ja järjestää myöhemmin valikoivia kutsuntoja. Tavoitteena lienee Norjan omintakeinen valikoiva asevelvollisuus, jolla saadaan riittävän paljon hyvää ainesta maanpuolustuksen tarpeisiin. Norjassahan armeija kuorii ikäluokista kermat päältä, Niinistö jatkaa.

Puolustusmäärärahojen 150 miljoonan nostoa vuoteen 2020 mennessä Jussi Niinistö kannattaa lämpimästi. Nostolle oli laaja kannatus Reserviläisliiton tekemässä kyselyssä.

-  Indeksikorotuksilla korjatulla 150 miljoonalla eurolla pystymme ajanmukaistamaan aseistuksen välttävästä tyydyttävälle tasolle. Katson, että nämä rahat on löydettävä jostain.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi