Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Nuohoojia halutaan kouluttaa enemmän - "Valmistuvien määrä ei ole riittävästi"

  • Karjalainen
Nuohooja Mikko Nissinen löysi valmistumisen jälkeen itselleen työalueen Ilomantsista. Nuohooja Mikko Nissinen löysi valmistumisen jälkeen itselleen työalueen Ilomantsista.

Ammattitaitoisista nuohoojista on yleisesti ottaen koko maassa pulaa.

-  Koulutamme nuohoojia ihan sen mukaan, miten paljon kursseille on tulijoita. Tarpeeseen nähden heitä saisi olla vähän enemmän, tämä nykyinen vuosittain valmistuvien määrä ei ole riittävästi, toteaa Nuohousalan Keskusliiton toimitusjohtaja Juhani Jyrkiäinen.

Nuohousalan Keskusliitto tarjoaa tutkintoon valmistavaa koulutusta, ja valmistuminen nuohoojaksi vie noin kaksi vuotta.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nuohoojan ammattitutkintoa on välillä esitetty siirrettäväksi ammattiopistoihin. Valmius siirtoon on olemassa, mutta nykyisillä opiskelijamäärillä Juhani Jyrkiäinen ei usko sen toimivan.

- Löytyisikö ammatillisista oppilaitoksista sitten kuitenkaan tarpeeksi monta kiinnostunutta, että koulutusta kannattaisi järjestää useassa paikassa, Jyrkiäinen pohtii.

Pulaa nuohoojista aiheuttaa myös työntekijöiden suuri liikehdintä. Eläköitymisen lisäksi alalta poistutaan suhteellisen paljon muihin ammatteihin. Nuohousalaan vaikuttavat myös taloussuhdanteet ja työllisyystilanne.

- Nyrkkisääntö on, että kun muualla menee huonosti, niin meille tulee paljon uusia koulutettavia. Sitten kun talous taas elpyy ja työpaikkoja syntyy lisää muualle, nuohoojia katoaa alalta, Jyrkiäinen toteaa.

Pohjois-Karjalassa nuohoojat ovat olleet hyvinkin pysyviä.

Palomestari Rauno Suomalaisen mukaan maakunnassa alalta lähteneet nuohoojat ovat jääneet pois vasta eläkkeelle jäätyään.

- Muuta liikehdintää täällä ei ole oikeastaan ollut, Suomalainen sanoo.

Suomalaisen mukaan nuohoojien vähentyessä pyritään ensisijaisesti yhdistämään nuohouspiirejä ja näin ollen kasvattamaan alueita. Pohjois-Karjalassa on tällä hetkellä kuitenkin haettavana kolme nuohouspiiriä: Juuassa,Tohmajärvellä ja Joensuussa.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi