Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

"Tämä vääryys on aivan käsittämätöntä" - Isisin toiminta huolestuttaa kurdeja

  • Karjalainen
Joensuulainen yrittäjä Ali Giray (kuvassa), 31, on seurannut huolestuneena terroristijärjestö Isisin toimintaa Syyrian ja Turkin rajalla. Giray on asunut Suomessa jo kaksikymmentä vuotta, mutta hän on syntynyt noin 250 kilometrin päässä kurdikaupunki Kobanesta, jota Isis on yrittänyt valloittaa syyskuusta lähtien.

Vaikka Giray on rakentanut itselleen elämän Pohjois-Karjalaan, kurdialueiden tapahtumat askarruttavat.

-  Samassa tilanteessa on miljoonia kurdeja ympäri maailmaa, hän kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Yhtenäisyyden tunne on Girayn mukaan avain sen ymmärtämiseen, miten kurdit suhtautuvat Isisin toimintaan.

-  Tovereita ja oman kansan jäseniä ei haluta jättää yksin. Jos kuulee, että omat naapurit, sukulaiset ja kansalaiset on mestattu, eikä kukaan tee mitään, ihminen on valmis tekemään sen, minkä voi, Giray kuvailee.

Hän uskoo, että jos Isisin hyökkäysten kohteeksi joutunut Kobane ei saisi maailmalta tukea vaan se jätettäisiin yksin, moni Eurooppaan muuttanut kurdi lähtisi alueelle itse. Nyt kurdit kuitenkin ovat saaneet tukea ja moni maa on tuominnut Isisin toiminnan, mikä on Girayn mukaan hyvä asia.

Hän arvelee, että Isisin poikkeuksellinen julmuus on herättänyt ihmiset huomaamaan vääryyden.

-  Vääryyttä on tapahtunut aina ja kaikkialla, mutta tämä vääryys on aivan käsittämätöntä. Se kohdistetaan puolustuskyvyttömiin lapsiin, naisiin ja vanhuksiin. Kurdeja on tapettu esimerkiksi Turkissa vuosikymmeniä, ja kurdit ovat tappaneet takaisin, mutta se ei ole herättänyt maailmalla samoja tunteita kuin Isisin teot, hän toteaa.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi