Keskiviikko, 5.8.2020 
Salme, Sanelma
Kotimaa

Helsingin Musiikkitalo tahkoaa reilua tappiota

  • Karjalainen
Helsingin Musiikkitalossa on esiintynyt muun muassa Joensuun kaupunginorkesteri. Helsingin Musiikkitalossa on esiintynyt muun muassa Joensuun kaupunginorkesteri.
Helsingin musiikkitalon toiminnasta vastaava Helsingin Musiikkitalo Oy ja sen kiinteistön omistava kiinteistöyhtiö ovat tehneet pari ensimmäistä toimintavuottaan reilua tappiota.

Musiikkitalo aloitti toimintansa syyskuussa 2011.

Musiikkitalon toiminnasta vastaava Helsingin Musiikkitalo Oy teki tilikaudella 2012 tappiota liki 2,4 miljoonaa euroa ja tilikaudella 2013 runsaat 890 000 euroa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Musiikkitalon rakennuksen omistava Kiinteistö-osakeyhtiö Helsingin Mannerheimintie 13a puolestaan teki 2012 tappiota 1,9 miljoonaan euroa ja 2013 2,3 miljoonaa euroa.

Kiinteistöyhtiön ja Musiikkitalo Oy:n yhteenlaskettu tappio on siis kahdelta toimintavuodelta liki 7,5 miljoonaa euroa.

Suurten tappioiden taustalla ovat uuden talon aloitusvaiheen suuret poistot.

Musiikkitalon toimitusjohtajan Katja Leppäkosken mukaan Musiikkitalon käyttökate on kuitenkin positiivinen. Talon liiketoiminta siis riittää kattamaan toiminnan kulut.

Hän muistuttaa, ettei Musiikkitalon kaltaisten kulttuurilaitosten ole tarkoituskaan tuottaa voittoa.

-  Kulttuurilaitosten rakentaminen ja ylläpito on panostus yhteiskunnan infraan ja hyvinvointiin laajasti ajateltuna, hän sanoo.

Tappioita selittävät poistot kuvaavat kirjanpidossa yhtiön omaisuuden kulumista ja sen arvon vähenemistä.

-  Ensimmäisinä vuosina poistoja tehtiin turhankin vauhdikkaasti ja maksimitasolla. Nyt olemme siirtyneet suunnitelman mukaisiin poistoihin, jotka kuvaavat paremmin laitteiston todellista käyttöikää, Leppäkoski sanoo.

Poistot vetivät myös Musiikkitalon kiinteistöosakeyhtiön tappiolle, kiinteistöyhtiön toimitusjohtaja Juhani Ruskeepää kertoo.

Helsingin Musiikkitalo Oy:n toimintaa uudistetaan ensi vuoden alusta. Uudessa mallissa yhtiön käyttökatteella pyritään kattamaan myös laiteinvestointeja.

Yleisradio puolestaan on muuttanut Musiikkitalon kiinteistöyhtiölle antamansa kymmenien miljoonien eurojen lainan yhtiön omaksi pääomaksi vuonna 2012.

Yle siis menetti lainasaatavan, mutta sai tilalle omaisuutta. Kiinteistöyhtiön taseessa laina puolestaan muuttui pääomaa vahvistavaksi rahastoksi, vaikka rahaa ei sinänsä liikkunut Ylen ja kiinteistöyhtiön välillä.

Leppäkosken mukaan tarkoituksena ei ole ollut pääomittaa kiinteistöyhtiötä, vaan taustalla on ollut Ylen halu muuttaa laina pääomaksi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi