Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Geenitutkimuksen professori, tekisitkö itsellesi ja perheellesi geenitestit?

  • Karjalainen

Kotimaisessa geenitutkimuksessa on meneillään uraauurtavia hankkeita: esimerkiksi perinnöllisyys- ja elintapatiedon yhdistämistä selvittää professori Olli Kallioniemi työryhmineen, kertoo Etelä-Suomen Sanomat. Hän johtaa Suomen Molekyylilääketieteen instituuttia (FIMM) Helsingin yliopistossa.

Tänä vuonna on tehty sydän- ja verisuonitautiriskejä kartoittava ainutlaatuinen Kardiokompassi-tutkimus, johon osallistui 200 koehenkilöä. Se tähtää geenitiedon hyödyntämiseen ennalta ehkäisevässä terveydenhuollossa.

Pilottitutkimuksen koehenkilöillä on mahdollisuus saada tietonsa omille terveystileilleen. Terveystilikonsepti on sekä Suomessa että maailmalla uusi verkkopalvelu. Sen avulla koehenkilöt voivat hallinnoida omaa terveys- ja geenitietoaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Meneillään on myös Tekesin rahoittama Digital Health Revolution -projekti. Siihen aiotaan ottaa 200 ihmistä työterveystarkastustilanteessa. Heille tehdään tarkka molekyylitason geenianalyysi ja selvitetään elintapoja pitemmällä seurannalla. Tautiriskeihin pyritään vaikuttamaan elintapamuutoksilla.

Millaisia kehitysnäkymiä geenitiedolla ja -tutkimuksella on? Voidaanko tulevaisuudessa vaikkapa korvata viallinen geeni terveellä?

- Ei sellaista ole näköpiirissä lähiaikoina. Tautiriskiä voidaan usein vähentää elämäntapamuutoksilla tai lääkehoidolla, Kallioniemi sanoo.

Tekisitkö itsellesi tai perheellesi geenitestit?

- Olen jo tehnyt koko perheelle. Itse ostettuna suppean geenitestin saa halvimmillaan 100 eurolla, täydellisen genomitutkimuksen 3  000 eurolla.

Asiasta kirjoitti Etelä-Suomen Sanomat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi