Sunnuntai, 9.8.2020 
Erja, Nadja, Eira
Kotimaa

Kuva: Kynttilänjalka räjähti kesken illallisen - valtava pamaus

  • Karjalainen
  • Timo Leinonen
Iittalan Festivo-kynttilänjalka räjähti liiassa kuumuudessa. Kynttilää ei saisi päästää palamaan loppuun asti. Iittalan Festivo-kynttilänjalka räjähti liiassa kuumuudessa. Kynttilää ei saisi päästää palamaan loppuun asti.

Rauhallinen koti-ilta keskeytyi, kun keittiöstä kuului valtava pamaus. Äänen syyksi selvisi räjähtänyt Iittalan Festivo-kynttilänjalka. Sirpaleet olivat lennelleet ympäri keittiötä.

Puheluita etenkin haljenneista Festivo-kynttilänjaloista tulee Iittalalle aina silloin tällöin. Syynä halkeamiseen on useimmiten liian suuri kuumuus.

Festivo-kynttilänjaloissa kolo kynttilälle on hyvin pieni. Jos kynttilä jää palamaan loppuun asti, kuumuus kolossa käy valtavan suureksi, jolloin lasi halkeaa paukahtaen. Vastuu onnettomuustapauksissa on kuluttajalla. Tuotteissa on käyttöohjeet, joita kuluttajan tulee noudattaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Monet kaupoissa myytävät tavalliset kynttiläkoristeet on tehty palavista materiaaleista, esimerkiksi muovista, kankaasta tai puusta.

Ne on tarkoitettu yleensä koristekäyttöön. Kynttilätuotteissa tulisi olla joko varoitusmerkintä tai käyttöohje.

Viranomaiset eivät tarkista myytävien kynttilöiden turvallisuutta etukäteen. Jos vikoja ilmenee, kuluttajavirasto voi vetää viallisen kynttilän pois myynnistä.

-  Lasiset ja keraamiset lautaset ja kipot ovat hyviä alustoja kynttilöille. Sen sijaan röyhelöiset kankaiset tai paperiset kynttilämansetit eivät ole kovin turvallisia, apulaispalopäällikkö Lari Parkkinen Pohjois-Karjalan pelastuslaitokselta kertoo.

Joulukuussa syttyy Pohjois-Karjalan pelastuslaitoksen tilastojen valossa kaikkein eniten kynttilöiden aiheuttamia tulipaloja.

-  Tuikkukynttilät pitäisi polttaa noin viiden senttimetrin päässä toisistaan. Jos niitä poltetaan liian lähekkäin, on olemassa allaspalovaara. Kynttilöiden steariini saattaa roihahtaa kuumuudessa tuleen, jolloin tuloksena on suuri yhtenäinen liekki, Parkkinen muistuttaa.

Steariinipalo on sammutettava tukahduttamalla. Vesi levittää paloa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi