Keskiviikko, 8.7.2020 
Turo, Turkka
Kotimaa

Syyrian pakolaiset sopeutuneet hyvin - lapset pääsivät heti luistelemaan

  • Karjalainen
Hanaan Moowliid, Henna-Riikka Uuksulainen ja Darja Saliev esittelivät Koto-liikunta hanketta Maahanmuuttajan mahdollisuudet päivllä. Hankkeen tarkoituksena on auttaa pakolaislapsia kotoutumaan. Hanaan Moowliid, Henna-Riikka Uuksulainen ja Darja Saliev esittelivät Koto-liikunta hanketta Maahanmuuttajan mahdollisuudet päivllä. Hankkeen tarkoituksena on auttaa pakolaislapsia kotoutumaan.

Syyriasta vastaanotetaan Joensuuhun pakolaisia kolmen vuoden aikana yhteensä 90. Nyt heitä on vastaanotettu jo kolmisenkymmentä. Ensimmäiset pakolaiset saapuivat elokuussa. Toinen ryhmä on saapunut vastikään.

Joensuun kaupungin maahanmuuttopalveluiden palveluohjaaja Tarja Munne kertoo, että ensimmäinen ryhmä pakolaisia on jo kotoutunut melko hyvin.

-  Aikuisille pakolaisille järjestetään alkuvaiheen kielikursseja ja Suomeen perehdyttämiskursseja. Perehdyttämiskursseilla käydään läpi arkipäivän asioita. Esimerkiksi linja-autolla kulkeminen ja hellan käyttäminen voivat vaatia harjoittelua. Myös esimerkiksi terveydenhoitopalveluihin tarvitaan perehdytystä, Munne kertoo.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Lapset ovat päässeet heti kouluun valmistavalle luokalle. Joensuun kaupungin liikuntapalvelut järjestävät Koto-liikunta hanketta, jonka avulla myös syyrialaisia lapsia on haluttu kototuttaa.

-  Veimme pakolaislapset heti ensimmäisellä tapaamiskerralla luistelemaan. Moni oppi heti! kertovat kerhon ohjaajat Darja Saliev ja Hanaan Moowliid.

Luistelun lisäksi on kokeiltu carting-ajoa, salibandyä ja palloilulajeja.

-  Meillä on erikielisiä vertaisohjaajia. Kerhon tarkoituksena on kokeilla erilaisia lajeja ja tutustuttaa samalla suomalaisia ja maahan muuttaneita lapsia toisiinsa, Koto-liikunta hankkeen hankekoordinaattori Henna-Riikka Uuksulainen kertoo.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi