Perjantai, 15.11.2019 
Janika, Janita
Kotimaa

Väestön terveyserot alkavat jo kohdusta

  • Karjalainen
Ylilääkäri Olga Bilko (vas.) ja professori Tiina Laatikainen esittelivät kahden Karjalan terveysongelmia. Ylilääkäri Olga Bilko (vas.) ja professori Tiina Laatikainen esittelivät kahden Karjalan terveysongelmia.
Suuret terveyserot eri väestöryhmien välillä ovat yhteinen ongelma sekä Suomessa että Venäjällä. Molemmissa maissa naiset ovat keskiverrosti miehiä terveempiä ja Venäjällä ero miesten ja naisten eliniän odotteessa on jopa 12 vuotta.

-  Sydän- ja verisuonitautien riski on keski-ikäisillä miehillä jopa 41 prosenttia, naisilla vastaavasti vain 7 prosenttia. Erityisen suuri riski on heillä, joilla on alhainen koulutustaso, Venäjän ehkäisevän lääketieteen keskuksen johtaja Sergey Boytsov kertoo.

Suurin terveyskuilu on sekä Suomessa että Venäjällä työttömien ja työllisten välillä. Työttömillä ja työttömyyttä kokeneilla on selvästi enemmän terveysongelmia.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Health in Focus -projektissa kohderyhmänä olivat riski-iässä olevat keski-ikäiset miehet. Suuri osa oli työttömiä, jotka ovat erityisesti riskiryhmässä, Petroskoin poliklinikka 4:n ylilääkäri Olga Bilko toteaa.

-  Hankkeessa saatujen tutkimustulosten perusteella näyttää, että varsinkin alhaisen koulutustason piirissä ihmisillä ei ole tietoa esimerkiksi tupakoinnin terveysriskeistä ja valistukselle on vielä paljon tarvetta. 40 prosenttia väestöstä ei ole kiinnostunut omasta terveydentilastaan ja haasteena on, kuinka heidät saadaan motivoitua.

Suurimmat terveyserot sekä Suomessa että Venäjällä liittyvätkin sosioekonomiseen asemaan. Suomessa erot pidempään koulutettujen hyväksi ovat vain kasvaneet 1980-luvulta tähän päivään ja hyvin pärjäävien eliniän odote on kasvanut paljon enemmän kuin vähän tienaavien.

- Matalasti koulutetut myös kokevat terveytensä selvästi huonommaksi kuin korkeasti koulutetut. Myös työssä jaksamisessa eläkeikään asti on suuria eroja, Karjalan Lääketiedepäivillä aiheesta alustuksen pitänyt terveydenedistämisen professori Tiina Laatikainen kertoo.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa