Lauantai, 28.11.2020 
Heini
Kotimaa

IT-palveluyritys aivomyrskyili ATK-oluen - "Pulloja ei jäänyt yli"

  • Karjalainen
Jos joensuulainen tietotekniikan palveluyritys Arcusys olisi olut, millainen se olisi? ohjelmistoarkkitehti Juho Anttila (kuvassa) aprikoi yrityksen verkkosivujen blogissa. Internet & ATK -etiketti, sellainen Black Indian Pale Ale -tyyppisen oluen kylkeen liimataan.

Kun syynätään useiden kuukausien olutprojektia, on lähes mahdotonta osoittaa aukottomasti, missä ja milloin yrityksen olutidea pulpahti pintaan. Kenties idea syntyi snobien olutmaistajaisillassa tai ehkä idea otettiin puheeksi yhdessä monista keskusteluissa ystävien ja kollegojen kesken, blogissa kerrataan.

-  Usea henkilö piti omaa olutta hyvänä ajatuksena. Toisaalta myös yrityksen johto totesi, että idea on mukava, Anttila sanoo. 

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Emme ole ensimmäinen yritys, joka tekee Suomessa oman oluen. Kuitenkin vastaavaa ei ole kovin moni yritys tehnyt.

Olutideaa kypsyteltiin kevättalvella, ja pyörät lähtivät pyörimään toden teolla alkukesästä. Arcusys-olutta pantiin jyväskyläläisessä Panimo Hiisi -pienpanimossa Tatu Hiitolan johdolla.

- Otimme yhteyttä muutamiin valittuihin panimoihin ja keskustelimme, miten olutta käytännössä tehdään. Esitimme toiveita oluesta, ja panimolta tuli muutama reseptiehdotus, joista valitsimme yhden, Anttila kertaa.

- Seuraavaksi teimme pienen koe-erän, mikä vei aikaa reilun kuukauden. Maistelimme olutta porukalla ja lähetimme kommentit ja viilausehdotukset panimolle. Kului kuutisen viikkoa, ja koko olutsatsi oli käsissämme.

Paahteinen ja hedelmäinen, Anttila kuvailee oluen makua. Koska Internet & ATK -oluen vahvuus ylittää maitokauppamyynnin rajan, kansan syvät rivit saisivat siemailla olutta ainoastaan ostamalla sitä Alkosta tai tilaamalla ravintolassa.

-  Alun perin ajatuksemme oli antaa muutama laatikko myyntiin 60's Palaveriin, mutta omalle porukallemme ja yrityksen markkinointitarkoituksiin meni niin monta pulloa. Innostus kasvoi, pulloja ei jäänyt yli. Täytyy katsoa mahdollisen seuraavan projektin kohdalla, saataisiinko olutta muidenkin maisteltavaksi, Anttila toteaa.

Oluen kehittäminen on nykypäivän alkemiaa, jossa taito, tiede, luovuus ja leikkisä kokeilunhalu lyövät kättä, blogissa maalaillaan. Blogissa oluen ideoimisen ja toteuttamisen yhtymäkohtia rinnastetaan yrityksen sekä panimon visioihin ja askelmerkkeihin. Olutseikkailu oli ikimuistoinen, kontiolahtelainen Anttila puhelee.

- Tuntui hyvältä. Oli myös mielenkiintoista olla mukana tekemässä omaa olutta, nähdä tuotantoprosessi ja tutustua suomalaisen alkoholilainsäädännön kiemuroihin. En vaihtaisi kokemusta pois, ja lähden mielelläni mukaan seuraaviin projekteihin.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi