play

Kunta asettui uraaninetsintää vastaan - pohjavedet vaarassa

Karjalainen

Kontiolahden kunnanvaltuusto puolustaa tärkeää Kuusojan pohjavesialuetta ja vastustaa malminetsinnän jatkoluvan myöntämistä Mawson Energi ab:lle, jonka hallussa ovat alueen valtausoikeudet. Yhtiötä kiinnostaa maaperän uraanin etsintä ja mahdollinen louhinta.

Kunnan lausunnon mukaan jo pelkkä malminetsintä aiheuttaa sellaista pohjaveden pilaantumisriskiä, jota ei voi hyväksyä. Kun pohjavesialueella ei sallita soranottoakaan, niin ympäristölupaa kaivostoimintaan ei voi ajatellakaan, todetaan kunnan lausunnossa.

–·Uraanikaivos ja huolimattomasti toteutettu malminetsintä tulisi pilaamaan alueen pohja- ja pintavedet.

Kunnan lausunto voi osoittautua hyvinkin merkittäväksi. Kaivoslain mukaan malminetsintälupaa ei saa myöntää alueelle, jos kunta sitä vastustaa kaavoitukseen liittyen tai muusta pätevästä syystä.

Kyseinen alue on varattu Joensuun seudun oikeusvaikutteisessa yleiskaavassa pohjavedenoton alueeksi, johon ei sallita asutusta, maa-ainesten ottoa eikä muitakaan pohjaveden laatuun tai määrään vaikuttavia toimintoja. Alueella on Kontiolahden ja Joensuun yhteinen laajentuva vedenottamo. Se on Kontiolahden kunnan päävedenottamo.

Kunta antoi lausuntonsa valtuustoaloitteen pohjalta. Aloitteen ensimmäinen allekirjoittaja oli Martti Seeslahti (vas.).