play

Ruotsalaisilta mallia perhetaloon - erityisesti daddy coachista hyviä kokemuksia

Ruotsin Leksandissa on koettu, että perheiden tukeminen on hyvä aloittaa jo ennen lapsen syntymää.

Ruotsin Leksandissa on koettu, että perheiden tukeminen on hyvä aloittaa jo ennen lapsen syntymää. Kuva: Maija Yrjölä

Karjalainen

Joensuuhun suunniteltavalle perhetalolle haetaan mallia Ruotsin perhekeskuksista. Ruotsalainen Thomas Johansson vieraili Joensuussa kertomassa Leksandin pikkukaupungin mallista perhetyössä.

–·Mietimme, että perheiden auttaminen pitäisi aloittaa hyvin varhain, etteivät ongelmat kärjistyisi.  Totesimme, että se pitäisi aloittaa jo ennen lapsen syntymää. Siksi aloitimme odottavien vanhempien ryhmätoiminnan, Johansson kertoo.

Leksandissa todettiin, että erityisesti isät pitäisi saada mukaan.

–·Isille pitää ystävällisesti kertoa, että isää tarvitaan, ota vastuusi ja lapsesi tarvitsee sinua. Siksi aloitimme isyysvalmennuksen, Johansson kuvaa.

Isyysvalmennus eli daddy coach sai perheet tulemaan uudelleen ja uudelleen. Erityisesti jo lapsia saaneiden kokemukset kiinnostivat odottavia perheitä. Isät saivat keskustella välillä myös omassa ryhmässään, jolloin näkökulma oli miehisempi.

–·Keräsimme palautetta ryhmistä jatkuvasti. Se mahdollisti nopeat muutokset. Perheet kiittivät ryhmää uusista ystävistä, lisääntyneestä turvallisuudentunteesta ja isyysvalmennuksesta, Johansson toteaa.

Keski-Ruotsissa Taalainmaalla sijaitsevassa Leksandissa kehitetty malli on levinnyt laajalle Ruotsissa ja sitä on käytetty muunnellen myös Norjassa ja Tanskassa.