×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Joensuulaismies huijasi tukia yli 24 000 euroa

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 35-vuotiaan joensuulaismiehen törkeästä petoksesta sekä petoksesta yhdeksäksi kuukaudeksi vankeuteen. Vastaajalla ei ole merkintöjä rikosrekisterissä, joten tuomio on ehdollinen.

Vuonna 2005 Suomeen tullut ulkomaalaistaustainen mies erehdytti vuosina 2011-2013 reilun kahden vuoden aikana Kansaneläkelaitosta ja sai perusteettomasti työmarkkinatukea noin 14 400 ja asumistukea noin 4 000 euroa. Yhteensä 18 388 euron summa riittää jo sinällään törkeän petoksen tunnusmerkistön täyttymiseen.

Mies ilmoitti Kelalle olleensa työtön, vaikka todellisuudessa hän oli ollut samanaikaisesti Joensuun kaupungin ja Pohjois-Karjalan sosiaaliturvayhdistyksen palveluksessa palkallisena työntekijänä.

Perusmuotoisena petoksena syyksi luetussa teossa mies oli erehdyttänyt Joensuun kaupungin puolesta toimineita henkilöitä maksamaan perusteetonta toimeentulotukea vuosina 2011-2014 reilun kolmen vuoden aikana runsaat 5 900 euroa. Mies jätti ilmoittamatta työsuhteensa ja -tulonsa sekä toisen pankkitilinsä, jolle palkkatulot ja työmarkkinatuki oli maksettu.

Vastaaja myönsi syytteiden teonkuvaukset, mutta kiisti tahallisuuden vetoamalla kielitaidottomuuteen, tietämättömyyteen ja ymmärtämättömyyteen. Syyttäjä toi esille Helsingin käräjäoikeuden antaman ennakkopäätöksen, jonka mukaan kielitaidottomuus ei vapauta rikosoikeudellisesta vastuusta.

Nyt käsitellyissä tapauksissa oikeus katsoi teot tahallisiksi vastaajan johdonmukaisen toiminnan johdosta väärien tietojen merkitsemisessä kaavakkeisiin.

Tuomitun on korvattava Joensuun kaupungilta huijattu rahamäärä 5 939 euroa ja selvittelykuluja 300 euroa.

Kela on tehnyt siltä huijatuista rahoista hallinnolliset takaisinperintäpäätökset.

Hakemusten ja päätösten lisäksi kirjallisina todisteina jutussa olivat muun muassa työttömyysaikoja koskeneet vääräsisältöiset ilmoitukset, palkkalaskelmat ja tiliotteet.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi