Tiistai, 10.12.2019 
Jutta
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

”Isäni oli laitettu jo kuolevien joukkoon” - lue luutnantin kirje vanhemmille

Joensuulainen Seppo Hartikainen, 64, (kuvassa) pitää kädessään kehystettyä kirjeen kopioita. Alkuperäinen 30. tammikuuta 1943 päivätty kirje lähetettiin alikersantti Aari ”Ari” Hartikaisen vanhemmille, Seppo Hartikaisen isovanhemmille.

- Täällä käydyssä kovassa taistelussa haavoittui poikanne edetessään partion etupäässä, luutnantti Toivo Jokinen aloittaa kirjeensä.

- Taistelumme täällä on sotilaan kovaa taistelua. Tehtävämme on velvoittava ja vaativa. Olemme tietoisia siitä, mikä on meidän tehtävämme, luutnantti toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kun talvisota syttyi, Seppo Hartikaisen isä Aari Hartikainen oli parikymppinen, poika kertoo.

- Isä haavoittui sotavuosina rintamalla kaksi kertaa. Hänessä oli kaiken kaikkiaan yksitoista ampumahaavaa. Kyllähän hän selvisi sodasta, eihän minua muuten olisi, Seppo Hartikainen perustelee.

Täpärällä alikersantin selviytyminen sodan kurimuksesta kuitenkin oli. Seppo Hartikaisen mukaan isää luultiin kertaalleen jo kuolleeksi, vammat olivat niin vakavat.

- Isä oli laitettu jo kuolevien joukkoon. Kun aseveljet olivat käyneet katsomassa häntä, he huudahtivat ”Hartikaisellahan liikkuu silmät”.

- Isä oli reikiä täynnä. Pikkupoikana näin jälkiä monessa paikassa. Kun isä haavoittui ja häntä vedettiin hevosella metsässä, isä kertoi joka paikkaa koskeneen, Seppo Hartikainen sanoo.

Seppo Hartikainen ei tarkkaan tiedä, missä isä tarkalleen ottaen haavoittui viimeisen kerran. Kenties Syvärillä, hän aprikoi.

- Kun isältä kysyi sodasta, hän kyllä kertoi siitä, muttei hän pitänyt suurta ääntä sodassa olemisesta tai leveillyt asialla. Isällä oli mitaleita pieni säkillinen, ja leikimme pentuna niillä. Mitaleita hävisi, mutta isä ei niin välittänyt prenikoista.

Seppo Hartikaisen mukaan Aari Hartikainen tapasi tulevan vaimonsa ja Seppo Hartikaisen äidin sota-aikaan. Pariskunnan esikoinen syntyi vuonna 1948, minkä jälkeen lapsia syntyi tasaiseen tahtiin. Seppo Hartikainen ei tietenkään voi vertailla, kuinka sota muutti kirves- ja rakennusmies Aari Hartikaista, mutta poika ei huomannut veteraanissa esimerkiksi suurempia kiukunpurkauksia.

- Sota tuli ehkä isän uniin sodan jälkeisinä vuosina. Yöllä saattoi kuulla isän huudahduksia. Ei siinä sitten sen kummempaa.

Aari Hartikainen menehtyi 48-vuotiaana vuonna 1967. Seppo Hartikaisen mukaan syynä oli sydämen pysähtyminen, johon sotavammat hyvin todennäköisesti vaikuttivat. Seppo Hartikaisen äiti kuoli vuonna 1990. Asunnon seinälle asetettu, rintamalta lähetetyn kirjeen kopio on tärkeä teksti Seppo Hartikaiselle.

- Aika kauniisti luutnantti kirjoitti isän vanhemmille. Onhan sodassa varmasti ollut aikamoista. Ei siellä ”ramboilla”, Abloy-lukkovalmistajalla 43 vuotta työskennellyt Seppo Hartikainen korostaa.

Lue luutnantin kirjeen teksti kokonaisuudessaan avaamalla kuva:

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Kuvagalleria

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa