Keskiviikko, 19.6.2019 
Siiri
Kotimaa

Arvostettu tutkija huolissaan: Metsähallitus hakkaa vanhoja metsiä

  • Karjalainen

Metsähallitus hakkaa edelleen luontoarvoiltaan oleellisia vanhoja sekä luonnonmetsiä, ihmettelee Itä-Suomen yliopiston kontiolahtelainen tutkijatohtori Tero Mustonen (kuvassa).

Mustosen mukaan toiminta rikkoo yhtiön omaa periaatetta neuvotteluista paikallisten kanssa sekä sen saamaa PEFC -metsäsertifiointia, joka pohjaa ennakoivalle, yhteisöpohjaiselle metsätaloussuunnittelulle,

-  Luontoarvoiltaan tärkeät, viimeiset valtion metsät sijoittuvat napapiirin eteläpuolella Itä- ja Koillis-Suomeen. Vanhojen metsien hakkuukäytänne on ollut Metsähallituksella voimassa jo pitkään. Dokumentoituja tapauksia on vuosien varrelta useita - esimerkiksi jo 1990-luvulla metsähallitus suunnitteli laajoja päätehakkuita Nurmeksen Raesärkillä, ennen kuin paikalliset saivat äänensä kuuluville ja suunnitelmia muutettiin. Viime viikkoina on esitetty, että Metsähallitus olisi jo pitkään hakannut niin sanotulla Lönnrotin polulla Suomussalmella vanhoja ja kulttuuri-ekologisilta arvoiltaan oleellisia metsiä, Mustonen toteaa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kontiolahdella useita vuosia kestäneet neuvottelut metsähallituksen Ostolan palstan suojelusta ovat kariutuneet. Lähimaanomistajat ovat suojelleet omat alueensa. Samoin vuosien 2012-2013 aikana Metsähallitus, Ympäristöministeriön ohjeistamana, inventoi 6,5 hehtaarin säästyneen ydinmetsän ja sen suojavyöhykkeen valtion vanhojen metsien suojeluun. Metsähallituksen metsätalous -tulosvastuualue säilytti kuitenkin alueen itsellään.

-  Alueella voimassa olevat alue-ekologiset rajaukset eivät takaa monimuotoisuuden säilymistä esimerkiksi lahopuumäärien osalta - ne raukeavat, kun palstat myydään kolmansille osapuolille, Mustonen sanoo.

Syksyllä 2014 Ostolassa kuvattiin kansainvälistä dokumenttielokuvaa ”Our Place on Earth”, joka valmistuu syksyllä 2015. Ostolan palstan suojelua toivovat myös paikalliset maanomistajat, jotka ovat antaneet saman metsän ydinalueet Metso-ohjelmaan. Heitä kummastuttaa Metsähallituksen toiminta jättää oma osansa suojelematta.

-  Metsätalouden tulee jatkua, ja yksityismailla suojelukysymyksissä tulee mennä aina maanomistajan tahdon mukaan. Valtionmaiden vanhojen ja luontoarvoja sisältävien, tai kytkeytyneiden kohteiden osalta on kuitenkin selvää, että ne tulee suojella laajalla rajauksella siellä, missä niitä vielä on. Onkin huolestuttavaa, että Metsähallitus toimii omaa kansainvälistä sertifiointiaan vastaan hakkaamalla edelleen vanhoja metsiä. Sen sijaan nämä pienet, jäljellä olevat kohteet tulisi viipymättä suojella, siten, että metsästys pyritään sallimaan myös näillä alueilla, Mustonen toteaa.

Mustonen on arvostettu pohjoisten alueiden ja luonnon tutkija, joka on yksi hallitustenvälisen Arktisen luonnon monimuotoisuus -tiederaportin pääkirjoittajista.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa