play

MOT: Eläimistä tarttuva superbakteeri uhkaa - Voi tarttua raa'asta lihasta

Toimitus

Lähinnä sairaaloita aikaisemmin vaivanneet antibiooteille vastustuskykyiset bakteerit ovat löytäneet tiensä eläintiloille myös Suomessa, kertoo MOT-ohjelma.
 
Elintarviketurvallisuusvirasto Eviran arvion mukaan sikatiloista noin viidellätoista prosentilla esiintyy sairaalabakteerina tunnettua MRSA-bakteeria. Kanaloita taas vaivaavat niin kutsutun ESBL-ominaisuuden kehittäneet bakteerit.
 
Eläimistä superbakteerit saattavat tarttua ihmisiin, ja seuraukset voivat olla kohtalokkaita, MOT kertoo. Tanskassa viisi ihmistä on kuollut sika-MRSA:han.
 
Sika-MRSA on levinnyt Tanskassa kulovalkean tavoin. Vuonna 2012 tanskalaisista sioista 44 prosenttia kantoi MRSA-bakteeria, vuotta myöhemmin luku oli jo 88 prosenttia.
 
Maailman terveysjärjestön WHO:n mukaan superbakteerit ovat yksi suurimmista maailmanlaajuisista uhista terveydelle. Jo nyt tällaiset bakteerit tappavat vuosittain yli 40 000 ihmistä pelkästään Euroopan unionin alueella ja Yhdysvalloissa.
 
- Koko nykyaikainen terveydenhoitojärjestelmä nojaa antibiootteihin. Ilman antibiootteja emme pysty tekemään elinsiirtoja tai hoitamaan syöpäpotilaita, mikrobiologian professori Hans Jörn Kolmos Odensen yliopistollisesta sairaalasta sanoo.
 
- Meidän pitää voittaa sota antibioottien liikakäyttöä vastaan, hän sanoo.
 
Superbakteerit voivat tarttua elämistä ihmisiin, ihmisestä toiseen ja ihmiseen myös raa’asta lihasta. Suomessa viranomaiset eivät ole tutkineet, löytyykö myytävänä olevasta lihasta MRSA-bakteereita.
 
Asiasta kertoo maanantain MOT-ohjelma.