Tiistai, 26.1.2021 
Joonatan
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Vieraannuttaminen vaarantaa lapsen terveyden

Vieraannuttaminen vanhemmasta on arkipäivää valitettavan monen suomalaislapsen kohdalla, kirjoittaa Etelä-Suomen Sanomat. Toinen vanhempi pyrkii vaikuttamaan lapsen ja toisen vanhemman väliseen vuorovaikutukseen.

Vieraannuttamista tapahtuu etenkin eron jälkeen, ja se johtaa usein huoltoriitaan oikeudessa. Tyypillisiä keinoja ovat mustamaalaaminen, tapaamisten kieltäminen tai kontrolloiminen. Vieraannuttaja pyrkii manipuloimaan lasta ja antaa tälle vääriä mieli- tai muistikuvia toisesta vanhemmasta. Vihanpito voi ulottua isovanhempiin ja sukulaisiin.

Moni taho pitää vieraannuttamista henkisenä väkivaltana, jonka pitäisi olla rangaistavaa. Lainsäädännölle käsite on edelleen vieras.

Lapsiasiavaltuutettu Tuomas Kurttila sanoo, että vieraannuttaminen pitäisi tunnistaa nykyistä paremmin ja viranomaisten täytyisi puuttua siihen. Lisää koulutusta, tutkimusta ja viranomaisohjeistusta tarvittaisiin.

- Kyseessä on vakava ilmiö, jossa lapsi joutuu pelinappulaksi. Tarvitsemme myös lisää tutkimustietoa lasten kokemuksista vieraannuttamisesta. Uhkailu, kiristäminen, pelottelu, ylipäänsä välinpitämätön kohtelu ovat henkisen väkivallan yleisiä tunnusmerkkejä. Vieraannuttaminen vastaa tätä.

Lapsiasiavaltuutettu on kutsunut Säätytalolle päättäviä tahoja ja lasten asioita hoitavia järjestöjä keskustelemaan lapsen edusta ja asemasta erotilanteessa 16. joulukuuta.

- Lapsiasiavaltuutetun toimistoon tulee yhteydenottoja isiltä ja isovanhemmilta liittyen tapaamisoikeuksien loukkauksiin. YK:n lapsen oikeuksien sopimus velvoittaa sopimusvaltiot kunnioittamaan vanhemmastaan erossa asuvan lapsen oikeutta ylläpitää henkilökohtaisia suhteita ja suoria yhteyksiä kumpaankin vanhempaansa säännöllisesti. Tästä lapsen oikeuden toteutumisesta kannan huolta.

Asiasta uutisoi Etelä-Suomen Sanomat.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi