play

Piikki asuntomurroissa: "Ulkomaalaisia tekijöitä koko ajan lisää"

Toimitus

Marras-joulukuu on ollut erittäin vilkkaita asuntomurtorintamalla, kertoo poliisi. Lisäksi joulun ja vuodenvaihteen loma-ajat ovat perinteisesti lisänneet asuntomurtoja, kun varkaille tarjoutuu tilaisuuksia vierailla tyhjiksi jääneissä kodeissa.

Poliisi on kuluvan vuoden aikana selvittänyt useita laajoja asuntomurtosarjoja, joissa tekijät ovat entistä useammin ulkomaalaisia liikkuvia ammattirikollisia. Esimerkiksi Länsi-Uudenmaan ja Lounais-Suomen poliisilaitoksella on esitutkinnassa keväällä 2014 alkanut yli 60 asuntomurtoa käsittävä rikossarja, jossa epäiltynä on ulkomaalainen mies. Anastetun omaisuuden arvo kokonaisuudessaan ylittää 500 000 euroa.

- Erityisesti ulkomaalaisia tekijöitä näyttää tulevan koko ajan lisää. Kentällä on kuitenkin tehty erittäin hyvää työtä ja tuloksiin täytyy olla tyytyväinen. On muistettava, että asuntomurrot ovat lähes aina niin sanottuja pimeitä rikoksia, joissa tekijä ei tutkinnan alkaessa ole tiedossa, Reen toteaa.

Ulkomaalaisten tekijöiden kohdalla tyypillinen kohde on omakotitalo, eikä asukkaiden läsnäolo esimerkiksi yöaikaan ole välttämättä este rikoksen tekemiselle. Ulkomaalaiset myös liikkuvat selvästi kotimaisia tekijöitä laajemmalla alueella.