play

Kaksi uutta seutua äkillisen rakennemuutoksen alueiksi

Toimitus

Valtioneuvosto nimesi keskiviikkona Kajaanin ja Loviisan seudut äkillisen rakennemuutoksen alueiksi vuoden 2015 loppuun saakka.

Kajaanin seutu (Kajaani, Sotkamo, Ristijärvi, Vaala ja Paltamo) nimettiin äkillisen rakennemuutoksen alueeksi, koska Talvivaara Sotkamo Oy:n konkurssi vaarantaa Kainuun aluetalouden elpymisen metsäteollisuuden rakennemuutoksen jäljiltä. Talvivaaran kaivos on työllistänyt Kainuun alueella yli 1 000 työntekijää suoraan ja välillisesti. Tällä hetkellä konkurssipesä on palkannut määräaikaisiin työsuhteisiin noin 400 työntekijää.

Valtioneuvosto valtuutti työ- ja elinkeinoministeriön myöhemmin tarvittaessa jatkamaan Kajaanin seudun nimeämistä äkillisen rakennemuutoksen alueeksi vuoden 2016 loppuun. Ministeriön päätöksellä alueelle myönnetään 3,5 miljoonaa euroa käytettäväksi kasvusuunnitelman mukaisiin yritysten kehittämishankkeisiin.

Loviisan seudun (Loviisa ja Lapinjärvi) äkillisen rakennemuutoksen pääasiallisena syynä ja nimeämisen perusteena on Strömfors Electricin päätös siirtää Ruotsinpyhtäällä toimivan tehtaan toiminnot Tanskaan ja Puolaan. Toiminnan alasajon seurauksena alueelta häviää 207 työpaikkaa kesään 2015 mennessä.

Samanaikaisesti turkisvalmistaja Gemmi Furs on ilmoittanut lopettavansa toimintansa Loviisassa marraskuun 2014 loppuun mennessä. Tämä merkitsee työpaikan menetystä yrityksen noin 30 työntekijälle. Suorien työpaikkavaikutusten lisäksi alueelta on arvioitu häviävän noin 40 työpaikkaa, lähinnä palvelualoilta.

Äkillisen rakennemuutoksen alueiden tukemiseen on mahdollista käyttää varoja yritysten investointi- ja kehittämishankkeiden tukemiseen sekä työllistämis-, koulutus- ja erityistoimiin. Lisäksi on mahdollista käyttää Finnveran, Tekesin ja Suomen teollisuussijoituksen rahoitusinstrumentteja.