play

"Honda-mies" oli autovarkaussarjan päätekijöitä

Karjalainen

Joensuun seutua on viime viikkoina – ja itse asiassa viime vuodesta lähtien – riivannut varsinainen autovarkauksien ja -murtojen buumi. Pelkästään huhtikuussa poliisin tietoon tuli puolensataa autoihin kohdistunutta rikosta ja toukokuu on alkanut samanlaisissa merkeissä.
–·Tilanne näyttää vain pahenevan, arvioi rikosylikomisario Jorma Alvila Pohjois-Karjalan poliisilaitokselta.
Tekijöistä Alvila sanoo, että porukka ei ole suuren suuri:
–·Kaikista keikoista yli 90 prosenttia on runsaan parinkymmenen nuoren – miesten lisäksi joukossa on muutama nainenkin – tekemiä. Heidänkin joukossaan teot kasaantuvat niin, että 4–5 nuorta on ollut mukana yli 80 prosenttissa keikoista.
Yhdelle epäilylle – keskiviikkona vangitulle 25-vuotiaalle "Honda-miehelle" – on tälle vuodelle kertynyt jo toistakymmentä autovarkautta.
Poliisin tiedostoihin tänä vuonna päätyneet joensuulaiset autovarkaat ovat pääosin syntyneet 1980-luvun puolivälin kahta puolta, nuorimmat vasta 1993. Lähes jokaisella heistä on aiempaa rikoshistoriaa, osalla jo varsin pitkäkin rikosrekisteri, josta löytyy muun muassa huumeiden käyttörikoksia, omaisuusrikoksia ja huumausainerikoksia.
Alvilan mukaan poliisi miettiikin jo vakavasti kovempien pakkokeinojen käyttöön ottamista eli tekijöiden vangitsemista. Tällä hetkellä vangittuna on vain "Honda-mies".