Torstai, 27.2.2020 
Torsti
Kotimaa

Tutkimus: Kaupunkien kannattaisi investoida pyöräteihin ja kävelyväyliin

 • Karjalainen
Itä-Suomen yliopistossa tehty tutkimus osoittaa, että satsaaminen pyöräteihin, kävelyväyliin ja puistoihin on kustannus-vaikuttava keino väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämiseen kaupunkiseuduilla.

Myös suhteellisen halvat askelmittarit ja kouluissa tehdyt interventiot lisäävät liikuntaa kustannus-vaikuttavasti. American Journal of Health Promotion -lehdessä julkaistussa tutkimuksessa tarkasteltiin, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Kaikkein suurin kustannus-vaikuttavuus väestön liikunta-aktiivisuuden lisäämisessä oli kävelyväylillä. Seuraavaksi tulivat pyörätiet ja koulujen terveyskasvatusohjelmat.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Väestötasolla, esimerkiksi kunnissa, liikunnan lisäämisen kustannus-vaikuttavuutta on tutkittu toistaiseksi erittäin vähän sekä Suomessa että maailmalla. Sen sijaan yksilötason tutkimuksia liikunnan vaikutuksista löytyy runsaasti.

Tutkija Virpi Kuvaja-Köllnerin mukaan väestötasoa koskeva tieto liikunnan lisäämisen kustannus-vaikuttavuudesta olisi kuitenkin hyödyllistä poliittisessa päätöksenteossa.

- Vaikka terveydenhuollon ja muiden julkisten palvelujen budjetit ovat tiukalla, olisi taloudellisesti kannattavaa lisätä väestön liikunta-aktiivisuutta tekemällä muutoksia rakennettuun ympäristöön, Kuvaja-Köllner sanoo.

Marraskuussa julkaistu tutkimus on osa Itä-Suomen yliopiston terveystaloustieteilijöiden tutkimushanketta, jossa tarkastellaan, mitkä keinot liikuttavat väestöä parhaiten.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa

Luetuimmat

 1. Poliisi epäilee: Alle 18-vuotias nainen raiskattiin ravintolaillan jatkoilla Kontiolahden kunnan alueella

 2. Kohutulla Tohmajärven sivistyskeskuksella pidettiin avointen ovien ilta - "Minusta täällä ei ole isoja ongelmia, ei edes ongelmia"

  TILAAJILLE 
 3. Siun sote: Kaksi legionelloositapausta todettu ikäihmisten hoivakodissa Lieksassa - todennäköisin tartunnan lähde on lämminvesijärjestelmä

  TILAAJILLE 
 4. Jokipoikien pääomistaja Henry Rösch avoimessa ja laajassa haastattelussa: Mestis-seurat ovat todella kypsiä – "ei meille ole tullut rahaa liigalta"

  TILAAJILLE 
 5. Työtuomiostuimen päätös voi mullistaa pelastustoimen – Pahimmillaan tapahtuu henkilö- ja omaisuusvahinkoja, pelkää pelastusjohtaja Markus Viitaniemi

  TILAAJILLE 
 6. Joensuulainen Paula istahti työmatkalla kotipihan penkille ja sai sairaskohtauksen - vakuutus ei korvannut vahinkoja, koska istuminen katsottiin poikkeamaksi työmatkalta

  TILAAJILLE 
 7. Joensuun Prismassa pelattu kenokuponki toi 200 000 euron voiton - voittaja ei ole ilmoittautunut Veikkaukselle eikä välttämättä tiedä koko asiasta

 8. Suomessa on todettu koronavirustartunta työikäisellä suomalaisella naisella – potilas hoidossa Husissa

 9. Matkaa suunnittelevien kysymykset koronaviruksesta ruuhkauttavat turhaan Siun soten puhelinpäivystystä - ajantasaisinta tietoa saa THL:n verkkosivuilta

 10. Vanhemmat huolestuivat nuuskan käytöstä Heinävaaran koulussa, avuksi valistustunti - "Oli todella tarpeellinen, koska sain tietää, mitä nuuska aiheuttaa"

  TILAAJILLE 
 • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
 • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa