Torstai, 27.2.2020 
Torsti
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Itä-Suomen yliopistolle yli miljoonan euron lahjoitus

Koneen säätiö myönsi Itä-Suomen yliopiston tutkijoille ja tutkimushankkeille rahoitusta yhteensä yli miljoona euroa, tarkalleen 1 044 116 euroa.

Tutkijastipendin sai viisitoista tutkijaa, minkä lisäksi rahoitettiin viittä tutkimushanketta. Kaikkiaan Koneen säätiö jakoi tänä vuonna 21,3 miljoonaa euroa apurahoja tieteen ja taiteen rohkeiden avausten tukemiseksi.

Suurimmat yksittäiset apurahat Itä-Suomen yliopistossa saivat humanistinen osasto (251 965 euroa) ja venäjän kielen professori Lea Siilinin johtama työryhmä (152 975 euroa).

Humanistisen osaston tutkimushankkeen tavoitteena on tarjota nykyaikaista, yliopistollista kääntäjänkoulutusta karjalan kääntäjille ja nostaa kääntäminen elvytystutkimuksen kohteeksi ja elvytys käännöstieteellisen tutkimuksen osaksi. Hanke kohdistuu uhanalaisen karjalan kielen elvyttämiseen ja elvytysprosessin tutkimukseen kääntämisen näkökulmasta.

Myös Siilinin työryhmä tähtää karjalan kielen elvyttämiseen. Ensimmäisenä tavoitteena on tuottaa tutkimustietoa karjalan kielen eri varieteetteja yhdistävistä ja erottavista kieliopillisista piirteistä. Toinen osa taas liittyy kieli- ja asenneilmaston muokkaamiseen puhujayhteisössä niin että karjalan kielen puhujat rohkenevat vaatia oikeutta käyttää omaa kieltään yhteiskunnassa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa