Keskiviikko, 26.2.2020 
Nestori
Kotimaa

Kala valtaa alaa joulupöydässä: Suosituin on lohi

  • Karjalainen
Silliä, lipeäkalaa, lohta graavina ja savustettuna, jouluhauki, ahventa, muikkua ja särkeä purkista piirakan päälle ja niin edelleen.

Kinkku ei todellakaan ole joulupöydän ainoa herkku. Monelle kalat ovat joulupöydän rakkainta antia. Joulukuussa myydäänkin muita vuodenaikoja enemmän kalaa.

-  Joulukuu on vuoden merkittävin kalanmyyntikuukausi, silloin myydään kalaa kaikissa muodoissaan, niin tuoreena, savustettuna kuin suolattunakin, kertoo PKO:n Olli Kurppa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Kurpan mukaan euromääräisesti mitattuna kalat ovat kaupalle yhtä merkittävä tuote kuin kinkku.

-  Kinkkujen kilomäärät tietysti ovat moninkertaiset kalaan nähden. Kalatuotteiden keskimääräinen kilohinta on siis niin paljon suurempi kuin kinkulla.

Kala ei ole mikään joulupöydän nousukas, vaan sillä on pitkät perinteet. Kala on kuulunut joulupöytään keskiajalta saakka, siinä missä kinkku on yleistynyt vasta 1800- ja 1900-lukujen taitteessa.

Suosituin joulunajan kala on lohi, vaikka se ei olekaan se pitkäperinteisin. Lohi ostetaan tuoreena fileenä ja graavataan tai savustetaan itse. Toisaalta esimerkiksi kylmäsavulohi on melko vaivalloista tehdä, joten se ostetaan usein valmiina.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa