Sunnuntai, 12.7.2020 
Hermanni, Herkko
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Joskus näinkin: Pakollinen veronluonteinen maksu poistuu

Metsänhoitoyhdistyslakiin tehdyt muutokset tulevat pääosin voimaan vuoden 2015 alussa. Verohallinto on kuluvana syksynä kantanut viimeisen metsänhoitomaksun. Maksuvelvollisuuden lakatessa ovat myös Suomen metsäkeskuksen myöntämät vapautukset metsänhoitomaksusta päättyneet.

Metsäkeskus myönsi vapautuksia metsänhoitomaksusta metsänhoitoyhdistyslaissa säädetyillä perusteilla. Vuonna 2013 ennen maksuvelvollisuuden päättymistä metsänhoitomaksuvapautuksia oli voimassa noin 5000 kappaletta. Yksi vapautuksen edellytyksistä oli, että metsänomistaja oli eronnut metsänhoitoyhdistyksestä.

Metsänomistajien jäsenyys metsänhoitoyhdistyksissä muuttuu vapaaehtoiseksi ensi vuoden alussa, kun lain muutokset tulevat voimaan. Voimassa oleva jäsenyys ei kuitenkaan katkea ilman yhdistykselle tehtävää eroilmoitusta. Metsänhoitomaksusta vapautetusta ei puolestaan tule yhdistyksen jäsentä ilman omaa ilmoitusta.

Metsänomistaja voi hakeutua haluamansa metsänhoitoyhdistyksen jäseneksi tekemällä yhdistykselle ilmoituksen liittymisestä. Jäseneksi hyväksymisestä päättää yhdistyksen hallitus, ellei yhdistyksen säännöissä määrätä toisin. Jäsenenä voi olla useammassa kuin yhdessä metsänhoitoyhdistyksessä. Jatkossa kaikkien uusien metsänomistajien tulee ilmoittaa valitsemalleen yhdistykselle, jos haluavat liittyä jäseneksi.

Metsänomistaja voi myös halutessaan milloin tahansa erota metsänhoitoyhdistyksen jäsenyydestä ilmoittamalla siitä kirjallisesti yhdistykselle. Jäsenmaksun maksamatta jättäminen ei ole eroilmoitus.

Metsänhoitoyhdistyslain muutos merkitsee myös sitä, että Metsäkeskus ei enää valvo metsänhoitoyhdistysten toimintaa. Metsänhoitomaksuvarojen käyttöä koskevat säännökset jäävät kuitenkin voimaan ja Metsäkeskus seuraa varojen käyttöä vielä ensi vuonna. Tämän jälkeen metsänhoitoyhdistykset rinnastuvat valvonnan ja toimintaa koskevien ilmoitusten suhteen tavanomaisiin yhdistyksiin
 

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi