play

Pojat saavat päivähoidossa kaksinkertaisesti huomiota verrattuna tyttöihin

Karjalainen

Päiväkotien tasa-arvoon tarttuva hanke on tutkinut suomenkielistä päiväkotikasvatusta sukupuolen näkökulmasta. Naisasialiitto Unioni sai vastikään Opetus- ja kulttuuriministeriöltä 150·000 euroa jatkorahoitusta 2010 alkaneelle pilottihankkeelle Tasa-arvoa päiväkoteihin, jossa oli mukana kolme helsinkiläistä pilottipäiväkotia.
–·Ruotsin kokemusten perusteella oli tietoa, että arjessa on epätasa-arvoisia käytäntöjä, jotka eivät tule esille ilman lähempää tarkastelua. Siksi teimme videointia kolmessa päiväkodissa ja seurasimme arkea, hanketta vetänyt Milla Paumo kertoo.
Hankkeessa kellotettiin minuutteja, minkä verran tytöt ja pojat saivat huomiota ryhmässä, jossa oli molempia sukupuolia saman verran. Tulos oli, että pojat saivat huomiota kaksi kertaa enemmän kuin tytöt. Tyttöjä pyydettiin useammin apulaisiksi, heidän käskettiin pitää seuraa toisille ja heidän oletettiin olevan vastuullisempia kuin poikien.
–·Pidimme kehittämispalavereita, jossa mietimme, mitä päiväkodissa on tehty hyvin ja mihin pitäisi kiinnittää huomiota. Päiväkodin henkilökunta sai tarkkailla itseään videolta, Paumo sanoo.
Paunon mukaan se, millaiseen toimintaan meitä ohjataan lapsuudesta lähtien vaikuttaa aikuisten toimintatapoihin. Omien toimintatapojen miettiminen on tärkeää.
–·Kun tiedostat asioita, voit edetä, Paumo tiivistää.
Sukupuolisensitiivisyys kiinnostaa vanhempia. Ennakkoluuloja siitä on vähän, koska se on uudentyyppistä pedagogiikkaa. Mallia Suomeen on haettu Ruotsista, missä tasa-arvoisuus on viety meitä pitemmälle.
–·Varhaiskasvatussuunnitelmiin on Ruotsissa kirjattu vuonna 1998, että sukupuolistereotypian purkamista tehdään toiminnallisesti. Meillä tasa-arvo on vain yksi sana, jolla tytöt ja pojat oletetaan lähtökohtaisesti tasa-arvoisiksi, Paumo kertoo.