Keskiviikko, 8.4.2020 
Suoma, Suometar
Kotimaa

Veikkaaminen pitää harvat kioskit hengissä

  • Karjalainen
Kioskien määrä on vuosien saatossa vähentynyt kautta maan. Joensuussa sinnittelee kaikkiaan vielä neljä yksityistä kioskia ja viisi R-kioskia.

Päivi Huikurin kioski on jo joensuulainen instituutio; se on ollut Niinivaaralla 35 vuotta.

Kioski työllistää Huikurin lisäksi hänen siskonsa Outi Romppasen, joka on kioskin toinen omistaja. Ennen heitä, kioskia pyörittivät heidän vanhempansa.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Huikurin kioski on säännön vahvistava poikkeus, sillä muutoin kioskit ovat hävinneet lähes täysin Joensuun ja koko Suomen katukuvasta.

Romahduksesta kertoo se, että alan valtakunnallinen etujärjestö Kioskiliitto on lakkautettu tarpeettomana jo vuosia sitten.

Ensin hävisivät luukkukioskit, joissa asiakas seisoi ulkona. Luukkukioskit joko lopettivat kokonaan tai muuttuivat yksi toisensa jälkeen sisäkioskeiksi.

Kioskit menettivät merkityksensä ja kilpailuvalttinsa asteittain, kun kauppojen aukioloaikoja höllennettiin.

Huikurin kioski on nähnyt alan murroksen aitiopaikalta ja selvinnyt siitä. Kioski on vuosien varrella muun muassa muuttunut luukkukioskista sisäkioskiksi.

Peruselintarvikkeita ei enää osteta kioskeista entiseen malliin, vaan ne haetaan marketeista. Sen sijaan tupakan- ja oluenmyynti ovat pitäneet Huikurilla pintansa. Jouluaikaan ja muina pyhinä kauppansa tekevät kukat. Mutta yksiselitteisesti tärkein on veikkaus.

-  Se tuo ihmisen tänne. Sitten mukaan tarttuu muutakin.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa