Tiistai, 26.5.2020 
Minna, Vilma, Miina
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Some-asiantuntija: Bännääminen voi kieliä kiusanteosta

Olipa kerran ihminen, jolla oli Twitterissä peräti 7 000 seuraajaa.

Joitakin hänen päivityksensä kuitenkin häiritsivät tai ärsyttivät niin paljon, että he kantelivat niistä yhteisöpalvelun ylläpitäjille ja tili suljettiin, Keskisuomalainen kirjoittaa.

Myöhemmin henkilö perusti uuden tilin, mutta ihmettelee edelleen, mistä aiemmat bännäämiset eli kantelut johtuivat. Tarinan kertoo some-asiantuntija Johanna Jahnonen, joka on hyvin perillä sosiaalisen median kiemuroista.

Janhonen itse ei ole tietääkseen joutunut bännäämisen tai blokkaamisen eli estämisen kohteeksi. Sosiaalisessa mediassa hän törmää kuitenkin usein erilaisiin spämmääjiin eli roskapostittajiin, joista joutuu raportoimaan. Oikeita henkilöitä hänellä ei ole toistaiseksi ollut tarvetta estää mistään.

- Kaikenlaiset estojärjestelmät ovat hyvä keino estää roskapostittamista ja kiusaamista, mutta toisaalta ne toimivat myös kiusaamisen välineinä. Pahimmillaan ihmisiä voidaan estää tekemästä omaa työtään.

Esimerkkinä Jahnonen kertoo tilanteesta, jossa eräs ammattilaisten verkostoitumispalvelun LinkedIn:in käyttäjistä otti häneen yhteyttä ja kertoi joutuneensa bännäyksen kohteeksi.

- Tämän henkilön viestit joutuivat eräänlaiseen esikatseluseulaan, josta ne piti erikseen hyväksyä. Koska olen kyseisen ryhmän ylläpitäjä, jouduin selvittämään asiaa, jotta sain poistettua bännäyksen ja vapautettua viestit. Kyse oli anonyymistä kiusanteosta, jonka taustalla oli kahden ihmisen välisiä erimielisyyksiä.

Estämisen välineitä on nykyisin yhtä paljon kuin erilaisia viestijärjestelmiä tai yhteisöpalveluja.

Esimerkiksi WhatsApp- ja Kik-pikaviestisovelluksissa toisen henkilön yhteydenotot voi estää yksinkertaisesti block-toimintoa käyttämällä.

Facebookissa estosysteemit ovat monipuolisempia, sillä siellä voi estää esimerkiksi vain päivitysten kommentoinnin tai vaihtoehtoisesti kaikki kontaktit, jolloin toinen ei voi lähettää edes kaveripyyntöä.

Estojen poistaminen on yhtä yksinkertaista kuin niiden asettaminen ja vaatii keskimäärin yhden näppäimen tai näyttöruudun painalluksen. Johanna Janhosen mukaan on olemassa monia tyypillisiä tilanteita, joissa erilaisia estoja käytetään.

- Yksi yleisimmistä on se, että entisen puolison tai seurustelukumppanin yhteydenotot estetään. Aina taustalla ei tarvitse olla edes riitaa, vaan yksinkertaisesti tunne siitä, ettei toista halua pitää enää iholla. Tämä korostuu, jos jompikumpi aloittaa uuden suhteen tai jos toinen haluaisi vielä jatkaa seurustelua.

Muita estoille otollisia tilanteita ovat selkeät kiusaamistapaukset, jolloin kiusattu pystyy olemaan rauhassa edes sosiaalisessa mediassa. Myös työpaikkojen kriisitilanteet potkuineen tai yt-neuvotteluineen voivat johtaa estojen asettamiseen.

- Joskus pelkästään se, että toinen aina kommentoi omia kuvia tai julkaisuja, voi ärsyttää niin paljon, että seurauksena on esto.

Lue lisää maanantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa