Tiistai, 28.1.2020 
Kalle, Kaarlo, Kaarle
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Rautavaaran turma: Äidin auton nopeus jopa 120 km/h

Poliisi on saanut valmiiksi 26.10.2014 Rautavaaran Hankamäessä tapahtuneen perhesurman esitutkinnan. Henkilöauton ja linja-auton välisessä törmäyksessä menehtyi henkilöautoa kuljettanut 81 -syntynyt nurmeslainen nainen sekä hänen 1-, 2- ja 6 -vuotiaat lapset.

Nurmeksesta Kuopioon matkalla olleen linja-auton kuljettaja sekä neljä linja-autossa ollutta matkustajaa loukkaantuivat lievästi. Linja-autossa oli tapahtumahetkellä 14 matkustajaa, joista yksi oli henkilöautoa kuljettaneen naisen avopuoliso sekä hänen kahden nuorimman lapsen isä.

Esitutkinnassa on kuulusteltu kaikki linja-autossa olleet henkilöt, uhrien lähisukulaisia, perheen kanssa tekemisissä olleita henkilöitä sekä seitsemää muuta todistajaa.

Tapausta on poliisin lisäksi selvittänyt liikenneonnettomuustutkintalautakunta. Esitutkinta-aineistoon on liitetty onnettomuustutkintalautakunnan laskelmat henkilöauton ja linja-auton käyttämistä nopeuksista ennen törmäystä sekä törmäyshetkellä.

Esitutkinnassa ilmi tulleiden seikkojen perusteella on ilmeistä, että 81-syntynyt nainen törmäsi henkilöautolla reittiliikenteessä olleen linja-auton keulaan tahallaan. Esitutkinnassa ei ole tullut esille sellaisia seikkoja, että epäilty olisi suunnitellut tekoa etukäteen.

Pikemminkin näyttäisi siltä, että henkilö on tehnyt teon kiihtyneessä mielentilassa äkkipikaistuksissaan.

Tapahtumaa edelsi teosta epäillyn naisen sekä hänen avomiehensä välinen kinastelu perheen sisäisistä asioista, jonka jälkeen mies lähti Nurmeksen linja-autoasemalle mennäkseen sieltä edelleen työmatkalle Kuopioon. Epäilty oli lähtenyt seuraamaan henkilöautolla linja-autoa ja pysäyttänyt linja-auton reitin varrella olevalle linja-autopysäkille. Epäilty oli noussut linja-autoon ja käynyt siellä äänekkään keskustelun avomiehensä kanssa.

Lopulta linja-auton kuljettaja oli pyytänyt naista ystävällisesti poistumaan linja-autosta, jonka jälkeen linja-auto oli jatkanut matkaansa kohti Kuopiota.

Tämän jälkeen nainen lähti ajamaan linja-auton perään, ohitti sen ja kävi kääntymässä Nurmeksentien (TIE 75) ja Rautavaarantien (TIE 560) risteyksessä. Kääntymisen nähneen todistajan mukaan kääntyminen oli ollut vauhdikas U-käännös.

Hetkeä myöhemmin, noin 1,5 kilometrin ajon jälkeen naisen kuljettama henkilöauto törmäsi kovalla nopeudella vastaan tulleen linja-auton keulaan. Keskusrikospoliisin laboratorion tutkimuksen mukaan linja-auton nopeus törmäyshetkellä on ollut 47 km/h.

Onnettomuustutkintalautakunnan selvityksen mukaan naisen kuljettaman henkilöauton nopeus on ollut 92 - 123 km/h. Törmäyksen henkilöautoon ja linja-autoon aiheuttamien vaurioiden sekä naisen kuljettaman henkilöauton keskinopeuden perusteella voidaan olettaa, että henkilöauton nopeus törmäyshetkellä on ollut kuitenkin lähempänä 123 km/h kuin 92 km/h.

Henkilöautolle on laskettu keskinopeudeksi 105 km/h siitä hetkestä, kun se lähti linja-autopysäkiltä linja-auton perään ja siihen hetkeen, kun se törmäsi linja-autoon.

Oikeuslääkärin lausunnon mukaan henkilöautoa kuljettaneen naisen verestä ei ole löytynyt alkoholia, eikä muitakaan päihteitä. Muilta osin oikeuslääkärin lausunto on salassa pidettävä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa