×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Raha ei kelpaa: 16 miljoonaa tukea jäi käyttämättä

Energiapuun korjuun olisi voinut luulla kasvavan vuonna 2014, sillä valtio yritti tukea sitä avokätisesti peräti 26 miljoonalla eurolla, kirjoittaa Savon Sanomat.

Tukea käytettiin kuitenkin vain noin 10 miljoonaa euroa. Edellisvuonna tukea käytettiin noin 12 miljoonaa euroa.

- Tukea ei kulunut sitä määrää mitä ennakoimme. Jos ei ole kysyntää ja markkinoita, niin tuet eivät auta: ei kannata korjata, sanoo Metsäkeskuksen rahoitus- ja tarkastuspalveluiden päällikkö Aki Hostikka.

Tuen viimevuotinen määrä selittyy sillä, että valtio ehti jo varata rahaa energiapuun tukeen, mutta Euroopan komissio ei hyväksynyt lainsäädäntöä suorasta korjuutuesta.

- Tuen käyttö on ollut perinteisesti semmoista 12-14 miljoonaa euroa. Arvelimme, että 13-14 miljoonaa olisi tullut käytettyä, kun tiedettiin tuen loppuvan. Oli yllätys, että rahaa jäi aika laillakin käyttämättä, ihmettelee Hostikka.

- Ongelma painottuu etenkin Itä- ja Kaakkois-Suomeen, missä nuoremmista hoitokohteista kerätyllä energiapuulla on ollut menekkiongelmia. Kaakkois-Suomessa energiapuumarkkina ei toimi ollenkaan.

Kaakkois-Suomessa tuen käyttö ja samalla myös energiatuella korjatun puun määrä putosi jopa puoleen vuodesta 2013. Noin kolmanneksen laskua oli myös rannikkoseuduilla ja Pohjois-Karjalassa.

Vuonna 2013 Pohjois-Karjalassa tukea maksettiin noin 283 000 euroa, viime vuonna tukisumma jäi 189 000 euroon. Myös muualla Itä-Suomessa määrät laskivat reippaasti Pohjois-Savoa lukuun ottamatta.

Asiasta uutisoi Savon Sanomat.

Lue lisää torstain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi