Sunnuntai, 20.9.2020 
Varpu, Vaula
Kotimaa

Kiistaa Tohmajärven vesistön kunnostuksesta - päättäjät kaatoivat hankkeen

  • Karjalainen
Aihekuva Aihekuva
Maa- ja metsätalousministeriö myönsi ely-keskukselle 350  000 avustuksen käytettäväksi Tohmajärven vesistön valuma-alueen kunnostukseen kolmen vuoden aikana. Tarkoitus oli, että kunta laittaa puolet lisää.

700  000 eurolla olisi voitu toteuttaa kuusi vuotta sitten suunnitellut vesiensuojelutoimet, joita olisi päivitetty ja tarkennettu. Hanke kaatui päätöksentekoelimissä: sekä hallituksen että valtuuston enemmistö vastustivat järven kunnostusta.

Yllättäen ja yllättävin perustein tehty kielteinen päätös harmittaa monia. Pohjois-Karjalan ely-keskuksen vesiensuojelusta vastaavaa Tiina Käki sanoo, että suurin osa tai liki kaikki valuma-alueen ongelmakohdat olisi voitu summalla korjata ja samalla estää lisävahingot.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Jos päätös tehtiin faktatietojen pohjalta, niin mikäpäs siinä, mutta harmittaa, jos päätös perustuu väärinkäsityksiin, Käki sanoo.

Raha on kohdennettu Tohmajärven kunnostukseen, eikä sitä voi siirtää johonkin muuhun kohteeseen. Rahaa ei vielä ole palautettu ministeriöön, joten vielä voisi miettiä, miten sen voisi käyttää Tohmajärven vesistön hyväksi.

Tapahtumaketju on aktivoinut myös ranta-asukkaat. Kaija Keinonen ja Yrjö Tolvanen suunnittelevat yhdistyksen perustamista vesistön kunnostamista varten. "Puhdas Tohmajärvi 2019" on heidän mottonsa.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Tilaa Digi-Karjalainen kahdeksi viikoksi maksutta