Tiistai, 19.1.2021 
Henri, Henna, Heikki
Kotimaa

Sauna rakenteilla luonnonsuojelualueelle - jupakka jatkuu

  • Karjalainen

Kiistaa siitä, saako saunan rakentaa Kesonsuon (kuvassa) luonnonsuojelualueelle, on veivattu edestakaisin Ilomantsissa.

Sonkajalainen nainen haki viime kesänä rakennuslupaa Koitajoen rannalle saunaa varten. Tekninen johtaja epäsi rakennusluvan luonnonsuojelualueen rauhoitusmääräysten vastaisena.

Ely-keskukselta pyydettiin lausunto ennen luvan käsittelyä. Ely totesi rakennuspaikan kuuluvan Kesonsuon luonnonsuojelualueeseen, eikä rakennuslupaa voi myöntää.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Hakija jätti syyskuussa oikaisuvaatimuksen, jossa hän totesi, paikalle oli myönnetty rakennuslupa jo 1990-luvulla. Tuolloinkin tekninen johtaja kielsi luvan, mutta lautakunta päätti sen myöntää.

Viime marraskuussa tekninen ja ympäristölautakunta otti hakijan oikaisuvaatimuksen käsittelyynsä. Lautakunta kumosi teknisen johtajan päätöksen ja myönsi rakennusluvan, äänin 7-0 ja kaksi tyhjää. Tekninen johtaja jätti asiasta eriävän mielipiteen.

Pohjois-Karjalan ely-keskus teki joulukuussa Itä-Suomen hallinto-oikeudelle valituksen, jossa se vaatii hallinto-oikeutta kumoamaan teknisen ja ympäristölautakunnan lupapäätöksen lainvastaisena.

Kesonsuon rauhoitusmääräyksissä kielletään rakennusten, teiden ja polkujen rakentaminen.

Määräyksissä todetaan ”nykyisen omistajan” (vuoden 1976 tilanne) voivan pystyttää omaan käyttöönsä vaatimattoman erämajan Koitajokeen rajoittuvalla alueella. Luvan hakija ei kuitenkaan tuolloin vuonna 1976 ollut kyseisen määräalan omistaja.

Tiistaisessa kokouksessaan tekninen ja ympäristölautakunta käsitteli asiaa ja päätti puheenjohtaja Eila Piipon (kesk.) esityksestä antaa hallinto-oikeudelle sen pyytämän lausunnon.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi