Tiistai, 22.1.2019 
Visa
Kotimaa

Nenään vedettävän nuuskan myynti laillista - "Voi tulla suosioon"

  • Arttu Koistinen
Aihekuva Aihekuva

Nenään vedettävän nuuskan ja purutupakan myynti on sallittua Suomessa, Valviran verkkosivuilla ilmoitetaan. Suuhun laitettavaa nuuskaa ei sen sijaan tunnetusti saa myydä laillisesti.

Hammaslääkäri ja Lääkärit tupakkaa vastaan -verkoston sihteeri Aira Lahtinen kertoo seuranneensa pitkään nuuskasta tehtyjä terveystutkimuksia.

Lahtisen mielestä EU:ssa on ollut kaiken aikaa ristiriita, jonka mukaan suunuuskan myynti on kiellettyä, mutta esimerkiksi purutupakan ja nenänuuskan ei.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

- En ole kuullut, että Suomessa myytäisiin nenänuuskaa. En tiedä myöskään yhtään nenänuuskan käyttäjää. Kollegat puhuvat sen sijaan suunuuskasta, jota käytetään nykyään yleisemmin pusseissa.

Lahtinen kuitenkin muistaa vuosikymmeniä sitten esitetyn raportin, jonka mukaan nenänuuskan käytöstä olisi seurannut nenäsyöpää.

- Nenänuuska ei ole noussut esille keskusteluissa ja alan kirjallisuudessa. Toisaalta nenänuuska voi tulla suosioon, jos joku keksii ruveta myymään ja suosittelemaan nenänuuskaa. Puskaradiossa leviää nopeasti tieto siitä, ettei nenänuuskan myynti ole kielletty.

Suunuuskan käyttö huolestuttaa Lahtista, sillä nuuska aiheuttaa limakalvovaurioita.

- On olemassa monia erilaisia nuuskalaatuja. Esimerkiksi Afrikassa ja Kaukoidässä käytetään todella ärjyjä aineita nuuskassa ja suusyöpä on yleistä. Myös Amerikassa on vahvempia laatuja.

- Jos käyttää Ruotsissa myytävää suunuuskaa, syövän kehittyminen kestää 20-40 vuotta. Nuuskan käyttö on yleistynyt Suomessa viime vuosina, mutta terveysvaikutukset eivät vielä näy. Suunuuskalla on suusyöpää lisäävä vaikutus, Lahtinen lisää.

Lahtisen mielestä nuuskan aiheuttamaa riippuvuutta on syytä kavahtaa.

- Nuorisolle tehdään maukkaita tuotteita, jotta nuoret käyttäjät saadaan riippuvaisiksi. Heistä tulee elinikäisiä asiakkaita.

- Tiedän nuuskaajan, joka jätti nuuskan ja siirtyi savukkeisiin. Hänellä meni kolme askia päivässä, koska nuuska nostaa veren nikotiinipitoisuuden niin korkealle pitkäksi aikaa, Lahtinen sanoo.

Lahtisen mukaan nikotiiniriippuvaisuus aiheuttaa pysyviä muutoksia aivoissa. Pitkäkestoinen nikotiiniriippuvaisuus voi altistaa henkilön alkoholiongelmille, jos hänellä niihin on taipumuksia, Lahtinen korostaa.

Nenänuuska on jauhemainen tupakkatuote, jota nimensä mukaisesti nuuskataan nenään. Nenänuuskan käyttö on melko harvinaista Suomessa.

Tupakkalain mukaan suussa käytettäväksi tarkoitetulla tupakalla eli nuuskalla tarkoitetaan kaikkia suussa käytettäviksi tarkoitettuja, kokonaan tai osittain tupakasta valmistettuja tuotteita, Valvira ilmoittaa.

Tuotteet voivat olla jauheena tai pieninä paloina tai jonakin näiden muotojen yhdistelmänä, varsinkin annospusseissa tai huokoisissa pusseissa tarjottavia, tai elintarvikkeita muistuttavassa muodossa olevia tuotteita.

Poltettavaksi tai pureskeltavaksi tarkoitettuja tuotteita ei lasketa suussa käytettäviksi tuotteiksi. Nuuskaa, nenänuuskaa tai purutupakkaa ei saa mainostaa.

Nuuskan maahantuonnin valvonta kuuluu tullin tehtäviin.

  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa