Lauantai, 4.4.2020 
Ukko
Kotimaa

Johtaja maksoi venäläiskuskeille liian vähän palkkaa - työsyrjinnästä sakkorangaistus

  • Karjalainen

Pohjois-Karjalan käräjäoikeus tuomitsi 54-vuotiaan tohmajärveläisen miehen kiskonnantapaisesta työsyrjintärikoksesta, työaikasuojelurikoksesta ja tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkomisesta  sakkoihin.

Puutavara-alan yhtiötä toimitusjohtajana vetäneelle miehelle annettiin 70 päiväsakkoa, rahassa 1 750 euroa. Mies ja hänen johtamansa osakeyhtiö tuomittiin yhteisvastuullisesti menettämään valtiolle  rikoksen tuottamana hyötynä 20 000 euroa. Syyttäjä oli vaatinut hyötyä maksettavaksi 74 000 euroa.
  
Rikokset kohdistuivat vuosina 2006-10 kahteen venäläiseen mieheen, jotka toimivat yhtiössä kuorma-autokuskeina. Käräjäoikeus katsoi päätöksessään, että yhtiö maksoi miehille oleellisesti vähemmän palkkaa kuin suomalaisille, koska he eivät ymmärtäneet ja uskaltaneet vaatia työehtosopimuksen  mukaista palkkaa..
 
Toimitusjohtajan katsottiin asemassaan asettaneet venäläiset kuljettajat nimenomaan heidän  kansalaisuutensa takia epäedulliseen asemaan maksamalla pienempää palkkaa, ja kiskonnantapainen työsyrjintä tuli todistelulla toteennäytetyksi.
  
Todistelulla näytettiin toteen myös työaikasuojelurikos, kun toimitusjohtajan katsottiin tahallaan tai törkeästä huolimattomuudesta kuljettajien vahingoksi laiminlyöneen työaika- ja vuosilomakirjanpitoa.

Johtaja oli jatkanut laiminlyöntejään vielä sen jälkeenkin, kun työsuojeluviranomainen oli antanut vuoden 2009 lopulla kehotuksen tilanteen korjaamiseksi.
 
Tieliikenteen sosiaalilainsäädännön rikkominen vuosina 2008-10 puolestaan tuli siitä, kun toimitusjohtajan katsottiin laiminlyöneen antaa ohjeet ja valvoa yhtiön palveluksessa olleita kuljettajia, että he noudattavat ajo- ja lepoaikoja sekä taukoja koskevia säännöksiä.
 
Vastaaja kiisti oikeudessa kaikki syytekohdat.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa