Tiistai, 4.8.2020 
Veera
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Syyrialaiset oleskelivat Venäjällä laillisesti - rajanylityksen syynä rasismi ja huonot elinolot

Joulukuussa Kiteellä rajan ylittäneet kolme syyrialaismiestä ja tammikuussa rajanylitystä yrittäneet kolme syyrialaismiestä oleskelivat laillisesti Venäjällä.

Pohjois-Karjalan rajavartioston tietojen mukaan miehillä oli viisumit Venäjälle. Rajanylityksen syyksi he ovat tutkinnanjohtaja Juha Vuorjoen mukaan kertoneet sosiaaliset syyt. Miehet pitivät elinmahdollisuuksiaan Venäjän puolella huonoina, ja he ovat kertoneet kohdanneensa rasismia.

Kolme syyrialaismiestä ylitti viime vuonna kävellen rajan Kiteellä 29. joulukuuta, ja he ovat hakeneet turvapaikkaa Suomesta. Ylen A-studiossa miehet kertoivat helmikuussa tulleensa maahan omin voimin ilman ulkopuolista apua.

Rajavartioston tutkinnassa kuitenkin paljastui, että yksi miehistä oli järjestellyt maahantuloa jo viikon ennen rajanylitystä. Lisäksi apuna oli ollut yhä Venäjällä oleskeleva syyrialainen mies, joka oli ajanut kolmikon autolla lähelle rajaa.

Rajavartiosto tiedotti keskiviikkona, että järjestelyitä tehnyttä, Suomeen joulukuussa tullutta miestä epäillään laittoman maahantulon järjestämisestä.

Hänen ja Venäjällä olevan apurin epäillään yrittäneen auttaa kolme muuta syyrialaismiestä rajan yli Suomeen tammikuussa. Miehet jäivät kuitenkin kiinni Venäjän puolella.

Tapauksia ei tiedetä olevan enempää. Venäjän Ivanovossa, jossa rajanylityksessä auttanut autonkuljettaja tiettävästi yhä oleskelee, on Juha Vuorjoen mukaan löyhä rajanylityksiin osallistunut organisaatio.

Laajasta tai järjestäytyneestä organisaatiosta ei hänen mukaansa ole ainakaan tässä vaiheessa tietoa. Rajan yli tulleet ja rajanylitystä yrittäneet miehet eivät ilmeisesti ole myöskään maksaneet maahantulon järjestämisestä muuta kuin kuljetuskulut.

Lisää aiheesta täällä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi