Tiistai, 4.8.2020 
Veera
Kotimaa

Rasismi motiivina somalitaksikuskin pahoinpitelyyn Lieksassa?

  • Karjalainen
Lieksassa marraskuun alussa somalialaissyntyiseen taksikuskiin kohdistunut pahoinpitely on syyttäjän mielestä motiiviltaan rasistinen.

Kihlakunnansyyttäjä Seppo Tiittanen vaatiikin jutun vastaajalle, 45-vuotiaalle miehelle Pohjois-Karjalan käräjäoikeudessa tuomioon koventamisperustetta.

Miestä syytetään myös samassa tilanteessa tapahtuneesta laittomasta uhkauksesta, jossa 22-vuotiasta uhattiin suusanallisesti tappamisella.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Tilanne lähti liikkeelle, kun lieksalaisen taksiyrittäjän kuljettaja sai aamuyöllä tilauksen paikalliseen ravintolaan. Sieltä kyytiin tuli kaksi miestä, joista syytetyn ja kuskin välille syntyi kinaa taksimaksusta. Tilanne eteni fyysiseksi kontaktiksi, jossa syytetyn epäillään nostaneen kuljettajan väkisin ulos kuskinpukilta, lyöneen käsin tai jollakin esineellä tätä päähän ja kuristaneen kaulasta.

Uhrille aiheutui kipua ja tajuttomuutta sekä verta vuotaneita haavoja ja turvotusta pään alueelle. Taksiauto sotkeutui vereen ja kyytikin jäi maksamatta.

Vastaajan epäillään myös nimitelleen kuskia rasistisilla, etniseen alkuperään viitanneilla lausumilla.

Vastaaja kiisti molemmat syytteet ja väitti kuskin aloittaneen väkivallan. Esitutkinnan perusteella syyttäjä ei syytä maahanmuuttajaa epäillystä pahoinpitelystä.

Uhri vaatii 8  800 euroa pahoinpitelyn aiheuttamasta kivusta ja särystä sekä tilapäisestä haitasta, josta pääosa on psyykkistä. Uhri on niiden takia sairauslomalla ainakin toukokuun loppuun.

Lisäksi uhri vaatii laittoman uhkauksen perusteella 1  200 euroa henkisestä kärsimyksestä.

Suomeen vuonna 2008 muuttanut uhri ehti ajaa taksia renkinä ennen tapausta vain pari kuukautta.

Jutusta annetaan myöhemmin kansliaratkaisu.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi