Sunnuntai, 22.10.2017 
Anita, Anja
Kotimaa

Aikuisen nukkekotiin hankitaan hiiretkin vintille - "minisilmä kehittyy"

  • Karjalainen
Yksityiskohta Minna Lievosen nukkekodista. Yksityiskohta Minna Lievosen nukkekodista.
Ensin oli viktoriaaninen talo, keltainen ja kaunis, melkein metrin korkuinen. Sen piti olla ainoa. Mutta sitten tuli halu saada moderni talo ja sitten vielä kustavilainen. Ja no, niinhän harrastuksissa usein käy.

- Kun pirulle antaa pikkusormen, niin se vie koko käden, hammaslahtelainen Minna Lievonen, 39, nauraa.

Hän on harrastanut nukkekoteja yli kuusi vuotta. Lievonen on rakentanut talot osista, liimannut listat ja lattialankut yksitellen, maalannut ja tapetoinut huoneet. Sisustus syntyy sadoista pienistä esineistä, joista monet hän on tehnyt itse ja osan ostanut valmiina.

Aikuisia nukkekotiharrastajia on paljon. Kyse ei ole leikkimisestä, vaan harrastuksesta, joka on läheistä sukua pienoismallien rakentamiselle. Nukkekoteihin tiivistyy monta harrastusta. Keräily, kädentaidot, sisustus - jokainen voi painottaa niitä osa-alueita, jotka ovat itselle läheisimpiä. Monet valokuvaavat nukkekotejaan ahkerasti ja kirjoittavat niistä ja niiden asukkaista blogeihin.

Nukketaloihin on saatavilla käytännössä kaikkea, mitä ihmiskoteihinkin - jopa hiiret vintille. Minna Lievonen tekee paljon itse: hän on askarrellut tyhjistä rahkapurkeista kangaspäällysteisiä nojatuoleja, neulonut minivaatteita, muuttanut tyhjän sipsipurkin pönttöuuniksi...

- Minisilmä kehittyy. Toisen roska on toisen aarre.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.