Tiistai, 12.11.2019 
Virpi
Kotimaa

Lyhyet unet helpottavat vuorotyössä

  • Karjalainen
Vuorotyöläisillä on tutkimusten mukaan enemmän unihäiriöitä kuin säännöllistä työaikaa tekevillä.

- Yötyötä sisältävän vuorotyön on havaittu useissa tutkimuksissa johtavan myös pitkällä aikavälillä esimerkiksi rintasyövän, sydän- ja verisuonisairauksien, metabolisnen oireyhtymä ja tyypin 2 diabeteksen riskin kasvamiseen. Lisäksi onnettomuus- ja tapaturmariskin on havaittu kasvaneen, Työterveyslaitoksen professori Mikael Sallinen valottaa.

Myös hyvin aikaiset, ennen kello kuutta alkavat aamuvuorot ovat kuormittavia, koska harva kykenee varhaistamaan nukkumaanmenoa riittävästi.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Nokoset ovat Sallisen mukaan erittäin hyvä keino jaksaa vuorotyössä paremmin. Työaikana otettujen nokosten vaikutuksia on tutkittu erityisesti vuorotyössä, jossa univaje ja yöllä työskentely väsyttävät voimakkaasti.

- Lyhyet unet ovat myös paras hoitokeino yövuorossa iskevään uupumukseen, Sallinen sanoo.

Kirurgian vuodeosastolla työvuoron aikana ei ole potilasturvallisuuden vuoksi mahdollista ottaa nokosia, mutta ennen yövuoroa nukutut pienet ettoneet auttavat jaksamaan.

Sairaanhoitaja Anne Timonen kokee, että kevyet ateriat, veden juominen vuoron aikana sekä raskaan liikunnan välttäminen ennen yövuoroa parantavat myös virkeyttä.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa