×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Atlantin ylittäjän pahin pelko tuhoaa veneen minuuteissa

Optimistijollasta se lähti. Joensuulainen Juha Pasanen (kuvassa) muistaa hyvin ensikosketuksensa purjehdukseen. Se tapahtui omassa mökkirannassa noin kymmenenvuotiaana.

Pasasen isä oli kokeilunhaluinen mies, ja eräänä päivänä hän ilmoitti perheelleen hankkineensa optimistijollan.

- Sellaisen saippualaatikon, Pasanen nauraa nyt.

Vuodet ovat kuljettaneet Juha Pasasen lapsuuden Ylä-Savosta suuremmille vesille ja suurempiin veneisiin. Nyt edessä on se, mistä moni purjehduksen harrastaja haaveilee mutta harva toteuttaa: Atlantin yli purjehtiminen.

Tuhansien kilometrien purjehdus alkaa Karibialta, josta se etenee Bermudan kautta Azoreille. Matka taitetaan 46-jalkaisella ja lähes 15-metrisellä Hallberg Rassy -veneellä, jonka omistaa suomalainen Kesäpurje-purjehduskoulu.

- Se on oikein hyvä avomeripurjehdusvene, matkan aikana 56 vuotta täyttävä Pasanen sanoo.

Hän toimii seitsemänhenkisen seurueen kakkoskipparina. Miehistö on kokonaan suomalainen, mutta entuudestaan Pasanen tuntee heistä vain kaksi.

Punaiset housut kertovat jotakin siitä, millainen symboliarvo Atlantin yli purjehduksella on veneilypiireissä: purjehduspiireissä punaisia housuja saa käyttää vain sellainen, joka on purjehtinut Atlantin yli.

Monelle joensuulaiselle Juha Pasanen on tuttu kasvo. Päivätöinään hän on Joensuun seudun kansalaisopiston vararehtori, joka vastaa erityisesti kieliopintojen suunnittelusta.

Hän on vastaperustetun Joensuun veneilykoulun rehtori ja toimii lukuisissa veneilyyn ja veteen liittyvissä järjestöissä, kuten Joensuun pursiseurassa, veneilyseura Loistossa ja Järvipelastajissa.

Pasanen on kokenut purjehtija: hän on suorittanut useita veneilytutkintoja ja opettanut purjehdusta Välimerellä ja koti-Suomessa. Vaikka hän on tehnyt pitkäkestoisia reissuja, on niihin yleensä aina kuulunut säännöllisiä pysähdyksiä satamissa.
Atlantilla näköpiirissä ei ole satamia, tuskin muita veneitäkään. Meri jatkuu silmänkantamattomiin.

Jos keskellä valtamerta tapahtuu onnettomuus, apu on kaukana. Matkaajat ovat varustautuneet sairastapausten varalle niin hyvin kuin taitavat.

- Yksi miehistön jäsen on lääkäri.

Pahinta, mitä Pasanen osaa kuvitella, olisi tulipalo veneessä. Vene tuhoutuu minuuteissa. Mukana on pelastuslautta, mutta sen varaan ei tee mieli joutua keskellä Atlantin aallokkoa.

Atlantin ylitykseen on varattu aikaa noin kuukausi. Veneessä on muun muassa sateliittipuhelin sekä pari kannettavaa tietokonetta ja pari tablettitietokonetta, jotka on varustettu sateliittipuhelinohjelmistoilla, sääohjelmilla ja elektronisilla merikartoilla.

Lue lisää perjantain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi