Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Piraattipuolue joutui rikkomaan ilmoitusmääräyksiä bitcoin-lahjoitusten takia

Piraattipuolueen tuorein puoluerahoitusilmoitus näyttää erikoiselta. Puolue on saanut maaliskuussa kaksi yli 1 500 euron lahjoitusta, joiden antajana on pitkä kirjain- ja numerosarja.

Puoluelakiin perustuvan määräyksen mukaan ajantasaisesta ilmoituksesta pitäisi selvitä tuen määrän lisäksi tuen antajan nimi. Yksittäiseltä ihmiseltä saadun tuen yhteydessä on ilmoitettava etunimi ja sukunimi.

- Sitä ei tiedä, mistä ne lahjoitukset ovat tulleet. Jäljitettävyys on mahdotonta, jos lahjoittaja ei itse ilmaise, kuka on, piraattipuolueen taloudenhoitaja Pasi Vähämartti kommentoi.

Hän vahvistaa, että kumpikin ilmoitetuista lahjoituksista on 1 500 euron rajan ylittäviä kertalahjoituksia, jolloin lahjoittajan nimi pitää määräyksen mukaan kertoa.

- Näinhän se periaatteessa pitäisi pystyä, mutta tässä tapauksessa se on mahdotonta. Kävi tietyllä tapaa onnettomasti. Bitcoin-lahjoitukset oli tarkoitettu vain pienten summien lahjoittamiseen. Ei ikinä odotettukaan, että kukaan antaisi sitä kautta muutamaa euroa suurempia lahjoituksia. Sitten tulikin kaksi isoa lahjoitusta, Vähämartti kertoo.

Bittiraha eli bitcoin on digitaalinen raha, joka on luotu vuonna 2008 maailmanlaajuiseksi vaihtoehdoksi käytössä oleville valuutoille. Sitä voi käyttää halutessaan hyvin anonyymisti. Yhden bitcoinin arvo on nyt noin 220 euroa.

Vaali- ja puoluerahoitusilmoitusten valvonta kuuluu Valtiontalouden tarkastusvirastolle. Äärimmillään se voi velvoittaa sakon uhalla puolueen täyttämään ilmoitusvelvoitteensa.

- Jos tiedetään, että yli 1 500 euron lahjoitus on tullut yksittäiseltä henkilöltä tai taholta, tämä tulisi nimetä, VTV:n tilintarkastuspäällikkö Jaakko Eskola toteaa.

Piraattipuolueen tekemiin ilmoituksiin hän ei halua ottaa tarkemmin kantaa. Sen aika on Eskolan mukaan ensi syksynä, vuosittaisen vaali- ja puoluerahoitusilmoitusten tarkastuksen yhteydessä.

- Sitten käydään läpi ilmoitusten oikeellisuudet ja mahdolliset kehittämistarpeet asianosaisten kanssa.

Eskola sanoo suoraan, ettei VTV:ssä ole osattu valmistautua ilmoitusrajan ylittävien bitcoin-lahjoitusten ilmaantumiseen.

- Mikäli tällaisia kanavia on, joita jossain määrin voi verrata lipaskeräykseen, pitää miettiä, millä menetelmillä ainakin isoimmat lahjoittajat tunnistettaisiin. Täytyy käydä rauhassa läpi, millainen malli tässä toimii ja millaisia tarkentavia ohjeita täytyy antaa, hän muotoilee.

Vähämarttikin myöntää, että avoimuuden kannalta olisi hyvä, jos isot lahjoitukset tulisivat euroina tai isot bitcoin-lahjoittajat ilmoittaisivat henkilöllisyytensä.

- Herää kysymys, pitäisikö lakia ja ilmoitusvelvollisuutta itsessään muuttaa. Taustallahan on ajatus, että piilorahalla voi vaikuttaa poliittiseen toimintaan. Tässä tapauksessa politiikkaamme ei voi vaikuttaa mihinkään suuntaan, koska raha on täysin anonyymia, hän sanoo.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi

Kuvagalleria