Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Joogaohjaajilta puuttuu virallinen tutkinto

Suomessa koulutetaan vuosittain jopa parisataa uutta joogaohjaajaa. Suosittuun ammattiin valmistuu erilaisilta kursseilta lyhimmillään kuukaudessa, pisimmillään kuudessa vuodessa. Osa kursseista painottaa filosofiaa, osa anatomiaa, osa asanatekniikkaa.

Virallista joogaohjaajan tutkintoa ei ole, ja eri sertifikaateista huolimatta kuka tahansa voi ilmoittaa olevansa joogaohjaaja. Harrastajajoogin vastuulla on ottaa itse selvää ohjaajan taustoista.

Kymmenen vuotta sitten joogaohjaajaksi saattoi opiskella vain Suomen Joogaliitossa. Joogaliitossa toivotaan, että Opetushallitus virallistaisi joogaohjaajan tutkinnon ennen kuin ala muuttuu täysin villiksi.

‒ Tällä hetkellä kuka tahansa voi perustaa joogakoulun ja antaa opetusta, Ritva Kuurre Joogaliitosta sanoo.

Ongelmalliseksi tutkinnon tekee se, että joogaa on monia eri lajeja. Tarjolla on muun muassa hotjoogaa, diskojoogaa, vesijoogaa, saunajoogaa ja ilmajoogaa.

- Meillä opetetaan trendijoogaa ja erilaisia joogalajeja. Se vaatii opettajalta suuren lajikirjon, Yoga Nordic -studion perustaja Harriet Linnankivi sanoo.

Joogastudio Manipuran ohjaaja Malla Rautaparran mielestä muodollinen pätevyyskään ei välttämättä kerro mitään joogaohjaajan ammattitaidosta.

‒ Sisältö on muotoa tärkeämpää. Suhtaudun ristiriitaisesti koulutukseen käytettyjen tuntien laskemiseen. Mitä tietty tuntimäärä kertoo ohjaajan pätevyydestä? Rautaparta kysyy.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi