Torstai, 13.8.2020 
Jesse, Okko
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Koulukiusaaminen on vähentynyt selvästi

Koulukiusaaminen on kääntynyt Suomessa selvään laskuun.

Koulukiusaamisen vastaisen KiVa Koulu -hankkeen uusista vaikuttavuustutkimuksista selviää, että toistuvasti kiusaavien peruskoululaisten määrä on pudonnut viimeisen viiden vuoden aikana yli kolmanneksella. Vielä vuonna 2009 oppilaista 11,3 prosenttia ilmoitti kiusaavansa muita, mutta viime vuonna kiusaajien osuus oli enää 6,7 prosenttia.

Samalla kiusatuksi joutuvien oppilaiden määrä on vähentynyt 16,5 prosentista 12,8:aan. Vuosina 2009­-14 tehdyssä tutkimuksessa oli mukana keskimäärin 1 500 KiVa-hankkeeseen sitoutunutta koulua per vuosi. Noin 90 prosenttia Suomen kouluista on rekisteröitynyt KiVa Koulu -ohjelman käyttäjiksi.

KiVa Koulu -hankkeessa mukana olevan psykologian tohtorin Virpi Pöyhösen mukaan kiusaamisen väheneminen perustuu koulujen ilmapiirin muutokseen. Koska kiusaaminen on ollut tutkimusten mukaan yksi tapa saavuttaa hyvä asema ryhmässä, on koko kouluyhteisöjen asenteita pitänyt muokata.

- Kukaan ei kiusaa yksin, vaan kiusaaja tarvitsee aina yleisön. Kiusaaminen vähenee, kun kiusaaja ei saa toiminnastaan palkintoja, Pöyhönen sanoo.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi