Keskiviikko, 30.9.2020 
Siru, Sirja, Sorja
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Vanhukset tekevät kotona kauppoja, joita ei voi enää perua

Kuluttaja-asiamies Päivi Hentunen on huolissaan vanhojen ihmisten kotona tekemistä kaupoista. Viime kesänä voimaan tulleen lain mukaan kuluttaja ei voi enää perua kotona tehtyä kauppaa, jos tuote on hänelle yksilöllisesti suunniteltu. Aiemmin kaikilla kotikaupoilla oli 14 vuorokauden peruutusoikeus.

Jos iäkäs ihminen nyt tilaa kotiinsa esimerkiksi kalliin keittiöremontin, katuminen vaikkapa läheisten kanssa juttelun jälkeen ei auta. Tilaus on voimassa.

Hentunen ei puhu muistisairaista vaan tavallisista iäkkäistä ihmisistä.

- Monelle voi olla viikon kohokohta, kun pääsee tekemään kauppoja. Hankinnan järkevyys jää silloin sivuseikaksi. Näissä kaupantekotilanteissa pitää myyjän tehdä selväksi ostajalle, ettei peruutusoikeutta ole.

Kotikaupan lisäksi kuluttajaviranomaisia työllistävät sopimusehdot ja digimaailman tuomat uudet ilmiöt, kuten tilausansat. Niissä kuluttajia houkutellaan kestosopimuksiin edullisilla aloituspakkauksilla.

Suomalaiset ovat Hentusen mukaan laiskoja lukemaan sopimusehtoja ja antamaan palautetta.

- Kaikki pienetkin präntit kannattaa lukea. Aina on myös syytä selvittää etukäteen, miten sopimuksen voi purkaa. Jos riitaa tulee, usein on kyse siitä, että ihmiset eivät ole ymmärtäneet, mihin ovat sitoutuneet. Vastuulliset yritykset laativatkin selkeitä ja ymmärrettäviä sopimusehtoja.

Kurja taloustilanne on vähentänyt kuluttamista. Samalla velkaongelmat ja maksuhäiriöt ovat lisääntyneet. Kortilla ja luotolla maksaminen sekä erilaiset kuukausisopimukset lisäävät huomaamatta ihmisten menoja.

Päivi Hentunen on pitkän uransa aikana huomannut, että velkaneuvontaa tarvitaan niin kurjina kuin hyvinäkin vuosina.

- Nousuhuumassa monet elävät yli varojensa, kun ostamisen huuma tarttuu. Lamassa taas töiden ja rahojen loppuminen johtaa ongelmiin. Velkaneuvontaan kannattaa panostaa tarpeeksi, koska se säästää rahaa kuntien sosiaalimenoista.

Lue lisää Sunnuntaisuomalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi