Torstai, 27.2.2020 
Torsti
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Verokarhun takia tarvitset 200 000 euron asuntoon 400 000 euroa

Palkkapäivän riemu ei kauaa kestä. Ennakkoverojen jälkeen pankki vie asuntovellisilta oman osuutensa. Asuntovelka voisi olla paljon pienempi, ellei verojen osuus asunnon hinnasta olisi niin kova.

Verotuksen synkkä anatomia -kirjan kirjoittaneet Risto ja Sami Järvinen ovat laskeneet, että asunnon ostajan täytyy kerryttää tuloja tuplasti asunnon hintaan verrattuna. Jos asunto maksaa 200 000 euroa, sen hintaan sisältyy itsessään veroja ja veronluonteisia maksuja noin 80 000 euroa. Jos rahat kauppahintaan täytyy hankkia tekemällä työtä, tuloina on kerättävä asunnon hinta tuplasti eli 400 000 euroa. Siitä maksetaan tuloverot päältä ja lopulla lyhennetään asuntolainaa.

Risto Järvisen mielestä asunnon hankkimisesta onkin muodostunut suomalaisille ikään kuin toinen elämäntyö.

Paljon keskustelua herättänyt Verotuksen synkkä anatomia -kirjasta on nyt julkaistu tiivistelmä. Ylikorkea verotus on Järvisen mukaan seurausta liian kalliiksi paisuneen yhteiskunnan ylläpidosta.

Järviset jakavat veronmaksajat kolmeen ryhmään: perusverotettuihin, runsaasti verotettuihin ja himoverotettuihin. Perusverotetut maksavat ostostensa perusteella vain valmiste- ja kulutusveroja. Runsaasti verotetut myös tuloveroja ja himoverotetut vieläkin enemmän tuloveroja. Verot ovat 20-70 prosenttia tulojen lajin ja määrän mukaan.

Linkki verotuskirjaan.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa