Perjantai, 14.5.2021 
Tuula
Kotimaa

Lieksalaismies: Vietin kauhuyön putkassa, silmät olivat sulaa päähän

  • Karjalainen
Aihekuva Aihekuva

Lieksalainen 38-vuotias Riku Saastamoinen kertoo kokeneensa kauhujen yön Lieksassa viikonloppuna.

- En uskonut, että tällaista voi tapahtua Suomessa, mies tilittää maanantaina.

Karjalainen uutisoi poliisin tiedotteen pohjalta maanantaina, että keski-ikäinen vantaalaismies oli puskenut uhrinsa hampaan poikki päällään ja vastustanut kiinniottaneita poliiseja Lieksassa. Tiedotteen mukaan välikohtaus sattui ravintolan sulkemisen aikaan varhain sunnuntaina kello neljältä.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Poliisi luonnehti miehen vastarintaa voimakkaaksi. Kasvoihin puskettu oli 42-vuotias liperiläismies.

Saastamoisen öinen tarina on hyvin erilainen. Hänen äänessään on katkeruutta ja käheyttä.

-  Istuimme vantaalaiskaverini kanssa paikallisessa ravintolassa. Pihalla oli poliisit ja hirveä kärhämä käynnissä.

-  Seurasimme kärhämää, ja lähdimme toiselle puolelle tietä kaverini kanssa. Olimme kävelemässä kotia päin, kun myöhemmin joensuulaiseksi paljastunut mies juoksi ohitsemme. Pahoinpidelty liperiläismies osoitti kuitenkin kaveriani, Saastamoinen kertoo.

Saastamoisen mukaan poliisit juoksivat kaksikon luo ja sumuttivat heti kaverin naamaan kaasua. Hänet myös kaadettiin oitis maahan, Saastamoinen kertaa.

-  Totta kai sitä hermostuu, kun kaveria näin kohdellaan. Minä sanoin toiselle poliisille, että ”syyllinen juoksee tuolla, älkää ottako kaveriani kiinni!” En aiheuttanut häiriötä, mutta minäkin sain kaasut silmilleni.

Kaksikko pantiin poliisiautoon. Saastamoinen kertoo hakanneensa autossa seiniä. ”Olen kiltti, en ole tehnyt mitään, viekää minut terveyskeskuksen!” -huudot kuuluvat autossa, hän sanoo.

-  Tuntui, että silmät sulavat päähäni. Minua "ammuttiin" suoraan silmiin, vaikka sumutetta pitäisi käyttää rintaan.

Saastamoisen mukaan miehet viettivät loppuyön putkassa Nurmeksessa. Silmien huuhtelemiseen tuli tilaisuus vasta kello 11 sunnuntaina, mies ilmoittaa.

-  Kiemurtelin koko yön putkan lattialla. Silmät olivat niin kipeät, iho oli punainen. Aika tuntui viikolta. En tiedä palautuuko ääneni, vedin keuhkot täyteen kaasua, Saastamoinen luettelee.

Aamulla tapausta ruvettiin selvittelemään, ja Saastamoinen ja tämän kaveri pääsevät viimeinkin ääneen, Saastamoinen sanoo. Saastamoisen mukaan oikea syyllinen ilmoittautui poliisille itse puhelimitse.

Saastamoinen kertoo kuitenkin saaneensa kokemustensa päälle sakot.

-  Sain virkavallan vastustamisesta 393 euron sakot. Minua on rääkätty koko yö tyhjän päiten, ja minä joudun vielä maksamaan siitä. Ilman muuta tämä menee käräjille, valitan sakoista. Olemme molemmat tehneet rikosilmoituksen perättömästä ilmiannosta.

Saastamoisen havaintojen mukaan poliisit olivat miehiä ja laitoksen nuoremmasta päästä.

-  Hirveää ja yliampuvaa voimankäyttöä. Minun pitäisi saada ainakin 3 500 euron korvaukset.

Poliisit pahoittelivat tapausta Saastamoiselle.

-  Nurmeksen poliisin ja putkan vartijan toiminta oli asiallista ja erittäin ammattitaitoista, heille iso kiitos. Lieksan poliisin toimintakin on viimeisen 39 vuoden aikana ollut asiallista.

Lieksan tapaus on tullut tutkinnanjohtaja komisario Kimmo Wetterstrandin tietoon.

-  Jos poliisista on tehty rikosilmoitus, se etenee normaalisti Valtakunnansyyttäjänviraston esikäsittely-yksikön kautta. En pysty kommentoimaan tapausta yksityiskohtaisemmin.

-  On aika hankala ottaa kantaa, onko henkilö ollut syytön ennen kuin tapaus on tutkittu, Wetterstrand jatkaa.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi