Perjantai, 15.11.2019 
Janika, Janita
Kotimaa

Joka kolmas alkoholin suurkuluttaja alkoholisoituu vasta eläkeiässä

  • Karjalainen
Ikäihmisten alkoholin käyttö on kasvanut merkittävästi viime vuosina. Yli 64-vuotiaista suomalaisista 5-10 prosentilla arvioidaan olevan alkoholin ongelma- ja riskikäyttöä.

- Joka kolmas alkoholin suurkuluttaja alkoholisoituu vasta eläkeiässä. Törmään säännöllisesti sellaisiin tilanteisiin, että vanhempi ihminen on joutunut esimerkiksi tapaturman tai epämääräisen sekavuuden takia osastolle. Kun lähdetään selvittämään tapauksen taustoja, takaa voikin paljastua pitkäaikainen alkoholin käyttö, Pohjois-Karjalan keskussairaalan riippuvuusklinikan apulaisylilääkäri Sari Leinonen sanoo.

Leinosen mukaan alkoholin käytössä ei ole juurikaan eroja sukupuolten välillä. Aikaisemmin varsinkin vanhempien naisten alkoholin käyttö on ollut harvinaista ja sitä on paheksuttu.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

-  Vanhemmat ikäluokat ovat tottuneet käyttämään nuoruudessaan alkoholia eri tavalla kuin vaikkapa muutama vuosikymmen sitten. Kun alkoholin käyttö on kuulunut aikaisempaan sosiaaliseen elämään esimerkiksi työiässä, ei sitä eläkepäivilläkään lopeteta tai vähennetä, Leinonen valottaa.

Iän myötä alkoholin käyttöä pitäisi kuitenkin vähentää, sillä alkoholin sietokyky ja päihdehaitat ovat usein erilaisia kuin nuoremmalla iällä. Tervekään henkilö ei saisi juoda kerralla kahta annosta enempää ja säännöllinen viikoittainen käyttö ei saisi ylittää seitsemää annosta.

Lue lisää tiistain Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa
  • Kuuntele Iskelmä Rexiä verkossa
  • Kuuntele Radio City Joensuuta verkossa