Perjantai, 29.5.2020 
Oliver, Olivia, Oiva
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Kotimaa

Työ järvilohen palauttamiseksi jatkuu - Ala-Koitajokeen lennätetään soraa

Pohjois-Karjalassa jatketaan Ala-Koitajoen uoman kunnostuksia äärimmäisen uhanalaisen Saimaan järvilohen palauttamiseksi. Kuusamonkoskelle ja Räväkänkoskelle levitetään helikopterilla soraa, jota järvilohi tarvitsee kutu- ja poikasalueilla. Kunnostustyöt käynnistyvät huhtikuun toisella viikolla.

Koskikunnostukset aloitettiin viime keväänä, jolloin helikopterilla levitettiin soraa Kuusamonkoskelle, Pamilonkoskelle ja Saarikoskelle. Kutupaikkoja on tehty myös kaivinkonetyönä Hiiskoskella ja Räväkkäkoskella. Kaivinkoneella tehdään kunnostuksia myös tänä vuonna muun muassa Mäntykoskella.

Viime lokakuussa Ala-Koitajokeen Hiiskoskelle ja Pamilonkoskelle siirretyt kutulohet pääsivät testaamaan uusia kutupaikkoja. Kutulohet löysivät hyvin Kuusamonkoskelle, ja sinne tehdyt kutusoraikot kelpasivat niille erinomaisesti, jopa paremmin kuin kaivinkoneella kunnostetut soraikot Hiiskoskella.

Kutupesissä olevat mätimunat ovat kehittyneet talven aikana soran suojissa ja ovat nyt niin sanotussa silmäpistevaiheessa. Poikaset kuoriutuvat huhtikuun loppupuolella.

Järvilohen poikasten tarvitsemat ranta-alueet ovat joen säännöstelyn takia olleet kuivilla 1950-luvulta saakka. Koska järvilohen kutujoet on padottu ja rakennettu, ei järvilohella ole enää vuosikymmeniin ollut luontaista kutumahdollisuutta.

Ala-Koitajoki oli aikoinaan yksi tärkeimmistä Saimaan järvilohen kutujoista. Keväällä 2013 aloitettiin veden lisäjuoksutus Ala-Koitajoen vanhaan uomaan seitsemän vuotta kestävän koejakson ajaksi. Tänä aikana Ala-Koitajoen koskia kunnostetaan, jotta järvilohen luontainen lisääntyminen joessa jälleen onnistuisi.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 5€ 5 viikkoa