×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 155

Tulosta tämä sivu
Kotimaa

Tiedetapahtuma SciFest alkaa huomenna - videot

Vuoden valovoimaisin tiedetapahtuma SciFest järjestetään Joensuun areenalla tällä viikolla jo yhdeksännen kerran. Tänä vuonna valoa, sen ominaisuuksia, ilmiöitä ja merkitystä selvitetään kymmenissä kaikille avoimissa työpajoissa, luennoilla, esityksissä, kilpailuissa ja tiedekahviloissa.

Tapahtuman ovet ovat avoinna torstaina ja perjantaina kello 9-17 sekä lauantaina kello 10-15. Lauantaina perinteisen perhepäivän pajojen lisäksi tarjotaan ohjelmaa opettajille SciEdu-täydennyskoulutuksen työpajoissa.

SciFest on kaikille avoin ja ilmainen tapahtuma ja sitä organisoi Joensuun Tiedeseura ry yhdessä Itä-Suomen yliopiston ja muiden yhteistyökumppaneidensa kanssa. 

Voiko valolla maalata? Miten onnistuu robottien ohjaus valon avulla? Tiesitkö, että myös hyönteiset tuottavat valoa? Tai että kasveja ja ihmisiä voidaan tutkia valon avulla? Näitä asioita pääset selvittämään SciFest-tapahtumapäivien aikana. Sopivan haastavia kysymyksiä ja tehtäviä on tarjolla kaiken ikäisille. Valon lisäksi ratkottavana on lukuisia muita luonnontieteeseen, ympäristöön, teknologiaan, musiikkiin ja kulttuuriin liittyviä asioita.

- Ensimmäistä kertaa positiivisena haasteenamme on saada kaikki innokkaat pajan pitäjät mahtumaan Joensuun areenaan. Erityisesti lauantaina järjestettävä Joensuun alueen opettajien täydennyskoulutustapahtuma SciEdu houkuttaa pajan pitäjiä olemaan mukana koko tapahtuman ajan, joten lauantaina onkin odotettavissa varsin valoisaa SciFest-karkeloa, kertoo Joensuun Tiedeseuran teknologiajohtaja Ilkka Jormanainen.

Tänä vuonna mukana on ennätysmäärä yrityksiä ja muita organisaatioita niin työpajojen pitäjinä, käytännön järjestäjinä kuin taloudellisina yhteistyökumppaneina.

- Olemme hyvin ylpeitä siitä, miten hienosti alueen yritykset ja muut toimijat ovat mukana tämän vuoden SciFestin järjestämisessä ja tukemisessa. Uusien toimijoiden saaminen mukaan on valtavan upeaa ja vie taatusti toimintaamme eteenpäin, iloitsee Tiedeseuran toiminnanjohtaja Pauliina Korhonen.

Viime vuonna alkanut yhteistyö Joensuun kaupunginteatterin kanssa saa jatkoa.  Teatteriklubi lähtee kiertueelle ja järjestetään Joensuu Areenassa SciFestin yhteydessä torstaina kello 18-20 aiheesta "Miksi menet valoa kohti? Keskustelua valon teknologiasta ja estetiikasta". Klubilla ohjaaja Aino Kiven vieraina keskustelevat professori Pasi Vahimaa Itä-Suomen yliopiston fotoniikan instituutista ja valotaiteilija Kari Kola Valoparta Oy:stä.

Joensuu Tiedeseura ry:n puheenjohtaja Erkki Sutinen pitää Joensuun kaupungin panostusta SciFestin yhteydessä järjestettävään SciEdu-täydennyskoulutukseen ainutlaatuisena.

- Tämä on loistava tapa saada opettajat, pajan pitäjät ja koulutuksen kehittäjät aidosti yhteen tekemään, kokemaan ja jakamaan osaamistaan ja tietämystään toinen toistensa kanssa. SciFest on vuosittainen kokoontumispaikka, oikeastaan valtava pelikenttä, missä voi testata ja kerätä palautetta uusista ajatuksista, menetelmistä, tuotteista ja toimintamalleista, Sutinen sanoo.

SciFestin yhteydessä järjestetään myös RoboCupJunior SM-turnaus, joka tuo Joensuun areenalle yli kuusikymmentä joukkuetta ja useita satoja kilpailijoita robottijalkapalloon ja -tanssiin, pelastusrobotiikkaan sekä robottien sumoturnaukseen.

SciFestin teemamaana on tänä vuonna Saksa, mikä näkyy saksalaisten vierailijoiden työpajoina, luentoina sekä elokuvateatteri Tapiossa järjestettävänä saksalaisen elokuvan viikkona. Kansainvälisiä vieraita tulee myös Venäjältä, Ranskasta, Iso-Britanniasta, USA:sta ja Virosta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi