Perjantai, 23.10.2020 
Severi
Kotimaa

Riistanhoitoyhdistyksen ohjaaja: Karhun kuvannut nainen toimi oikein

  • Arttu Koistinen
Arkistokuva Arkistokuva

Kiihtelysvaaran kirkonkylän lähistöllä karhun kuvannut Riikka Tauriainen toimi sunnuntai-iltaisessa tilanteessa oikein, Joensuun riistanhoitoyhdistyksen toiminnanohjaaja Matti Urjanheimo toteaa.

- Hän piti ensin koiransa paikallaan ja sitten poistui paikalta. Itse en olisi ottanut kuvaa karhusta, ellei kamera sattunut olemaan jo valmiiksi kädessä.

- Kaksikymmentä metriä on aika lyhyt matka karhulle. Jos karhu olisi lähtenyt tulemaan päälle, ei siinä silmiään ehdi räpäyttää, Urjanheimo jatkaa.

Jos karhu ei olisi lähtenyt paikalta pois ensin, ihminen olisi voinut lähteä peruuttamaan rauhallisesti paikalta.

- Selkää ei kannata kääntää eikä hätääntyä, Urjanheimo sanoo.

Mitä tehdä, jos karhu lähtee tulemaan kohti? Hyvin vaikea sanoa, sillä jokainen toimii vaiston varassa, Urjanheimo vastaa.

- Minä todennäköisesti jäisin paikalleni rauhallisesti. Katsoisin, uhitteleeko karhu vai tuleeko se todella päälle. Jos karhu tulee päälle asti, kävisin makaamaan maahan ”kuolleena” mahalleni. Jos karhu purisi, se ei purisi kasvojani.

Vaikka karhuun törmääminen Kiihtelysvaarassa onkin harvinaista, ”kyllä siellä joku törmää johonkin, jos paljon liikkuu”, toiminnanohjaaja arvioi.

Urjanheimon mukaan karhu yllättyi sunnuntaisesta kohtaamisesta todennäköisesti yhtä paljon kuin koirat ja Tauriainen.  Karhu pyrkii yleensä väistämään ihmistä.

- Tuulen suunta on ollut kävelijälle otollinen. Karhu ei ole haistanut myöskään koiria.

Jos karhu on vasta noussut uniltaan, sen aistit voivat olla vielä talven jäljiltä hieman ruosteessa.

- Karhun aistit eivät välttämättä ole yhtä herkät talviunten jälkeen kuin kesällä tai syksyllä. On vaikea kuitenkin sanoa, kuinka paljon talviuni vaikuttaa karhun aisteihin, Urjanheimo kertoo.

Lue lisää täältä.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi