Keskiviikko, 15.7.2020 
Rauni, Rauna
×

Varoitus

JUser: :_load: Käyttäjää ei pystytty lataamaan tunnuksella: 1322

Kotimaa

Lavakarisma päihittää kuppikoon - hyllyvää peppua korostaa "burleskiherpes"

Burleskiesityksen ajan täytyy säilyttää katsekontakti yleisöön. Työpajan ohjaaja Gigi Praline eli Kaisa Hemming-Kyrö näyttää, miten yleisö viekoitellaan jo pelkällä hansikkaalla. Burleskiesityksen ajan täytyy säilyttää katsekontakti yleisöön. Työpajan ohjaaja Gigi Praline eli Kaisa Hemming-Kyrö näyttää, miten yleisö viekoitellaan jo pelkällä hansikkaalla.

Kultaisiin paljettishortseihin pukeutunut Gigi Praline liu´uttaa valtavan mustan puuhkan rintojensa yli.

Noin parikymmentä naista seuraa herkeämättä, miten ammattiesiintyjä viekoittelee yleisönsä taustalla soivan musiikin tahtiin, Etelä-Suomen Sanomat kirjoittaa.

- Nyt tehkää perässä! Muistakaa, että puolella maailman väestöstä on tissit, mutta juuri nämä teidän ovat aivan maailmanluokan rinnat, Gigi Praline kannustaa oppilaitaan.

Mainos alkaa
Mainos päättyy

Naiset tarttuvat puuhkiin. Lanteet keinuvat, kun he korostavat omia parhaita puoliaan: yksi sivelee puuhkalla sääriään, toinen uskaltautuu liu’uttamaan puuhkan takapuolensa yli.

Opettaja muistuttaa harjoitusten välillä, miten syntyy amerikkalainen showhymy: täytyy kuvitella sormi hampaiden väliin ja purra pehmeästi ilmaa.

Burleskiesiintyjä Gigi Pralinen eli Kaisa Hemming-Kyrön ensimmäinen Lahden burleskityöpaja täyttyi yhdessä päivässä. Seuraava, tänä lauantaina järjestettävä työpajakin on jo täynnä.

- Burleski on illuusioiden luomista. Suomalainen burleskiesiintyjä Kiki Hawaiji on kuvaillut osuvasti, että burleski on satuja aikuisille.

Moni mieltää burleskin pelkäksi strippaukseksi, mutta tällä työpajalla paidat ja housut pysyvät päällä.

Hemming-Kyrö jakaa naisille pitkät oopperakäsineet. Käsineet eivät ole pelkkä asuste, vaan niillä on tarkoitus kiinnittää yleisön huomio omiin ihaniin kohtiin. Silkkiin verhotut sormet vaativat katsomaan, kun ne hiipivät lanteille ja ylös kaulalle.

Myös käsineiden pois ottaminen on tärkeä osa esitystä, mutta ei niin helppoa kuin voisi kuvitella. Liukkaat hanskat sujahtavat liian nopeasti kädestä tai putoavat lattialle. Sensuelli, vaivattoman näköinen lopputulos vaatii harjoittelemista.

- Muistakaa katsekontakti yleisöön. Olkaa hitaita. Luokaa illuusio, että teillä on jotain, mitä kaikki haluavat, mutta ette ole vielä valmiita paljastamaan sitä, opettaja neuvoo.

Burleskin tarkoitus ei ole kiihottaa vaan kiusoitella. Esityksissä voi olla elementtejä tanssista, teatterista, sirkuksesta, performanssitaiteesta ja klassisesta stripteasesta, ja niissä on yleensä jokin juoni. Ja paljon glitteriä.

- Glitter on kuin burleskiherpes, sitä on kaikkialla, Hemming-Kyrö sanoo ja nauraa.

Burleski syntyi 1800-luvulla varietee- ja vaudevilleteattereissa Yhdysvalloissa.

Ensimmäisen Helsinki Burlesque Festivaalin järjestivät 2008 Suomi-burleskin äiti Bettie Blackheart sekä Frank Doggenstein ja Kiki Hawaiji.

Suomen kuuluisimpia miesburleskiesiintyjiä ovat Frank Doggensteinin lisäksi Bent van der Bleu ja Sir Willy Waterlily.

Suomen Burleskinstituutti on kotimaisen burleskiopetuksen kattojärjestö, joka järjestää burleskipajoja ja -kursseja.

Lue lisää keskiviikon Karjalaisesta.

Kiinnostuitko? Klikkaa ja kokeile Digi-Karjalaista 1€ 1 kuukausi